Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjärnor på Trustpilot

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.

Sådan vander du din hæk

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. När du planterar en färdighäck är det därför viktigt att du tänker lite extra på bevattningen de första två åren efter plantering. Efter två år har häckens rotsystem fått ett så bra grepp om marken att den själv kan ta upp det vatten och den näring den behöver. Tills dess behöver du hjälpa den på traven. Här kan du läsa om vad som krävs för att lyckas med bevattningen och att ”vattna för tillväxt” och inte enbart för ren överlevnad.

Gör ett bevattningstest – få 100 % rätt bevattning

Det första du ska göra när du har planterat din färdighäck är att kontrollera hur mycket vatten som krävs för att genomvattna häcken. Genomvattning innebär att jordklumpen där rotsystemet ligger blir 100 % genomvåt på 30 cm djup. Vi rekommenderar att du vattnar din häck 1-2 gånger i veckan beroende på mängden nederbörd.

Det finns ingen fast formel för hur lång tid det tar att vattna igenom din PRIMA FÄRDIG HÄCK. Rätt mängd vatten beror på vilken jord du har hemma hos dig. Lär dig mer om jordtyper i vår jordguide. Du måste alltså göra ett initialt test för att veta hur mycket vatten som krävs. Se hur du enkelt testar det i videon nedan.

I filmen visar vi hur du testar hur mycket du behöver vattna för att vattenmätta plantans rotsystem. Hur mycket vatten dina växter behöver och hur länge du ska vattna varierar nämligen från trädgård till trädgård, eftersom jordförhållandena varierar. Dessutom påverkar faktorer som vindförhållanden, skugga m.m. hur mycket vatten som krävs.

I kraftig och lerig jord tar det lång tid för vattnet att mätta jorden på 30 cm djup, eftersom vattnet har svårt att tränga igenom leran och därför sjunker långsamt. Vid sandjord däremot tränger vattnet snabbt igenom jorden, vilket innebär att du behöver vattna betydligt mer. Vi upplever ofta att våra kunder får en riktig aha-upplevelse efter att ha sett filmen, så skynda dig att klicka och bli klokare.

Så ofta behöver man vattna

Under de första två åren efter plantering, var uppmärksam på att vattna din häck. Efter detta har häckens rotsystem fått så bra grepp om undergrunden att den kan leva utan din hjälp. Men om det är en extrem torkaperiod 3. året efter plantering måste du också vara uppmärksam på vattning i år.

Du bör börja vattna din häck redan genom att knoppa i april månad. Vattna 1-2 gånger i veckan under perioder utan betydande nederbörd. Tänk på att det kan krävas upp till 12 liter vatten per planta innan häcken är genomvattnad.

Du vill ge din häck den bästa starten på sitt nya liv med dig, och vissa tror att det innebär att gå och vattna häcken varje dag. Men det är häcken verkligen inte nöjd med, då en konstant fuktig jord kommer att förhindra det naturliga luftväxlingen i jorden. Detta förhindrar syre från att nå rötterna och hämmar rottillväxten.

Ge din häck de bästa förutsättningarna med våra 3 små regler
  1. Kontrollera hur mycket vatten som behövs för att genomvattna
  2. Vattna 1-2 gånger i veckan. En gennemvattna kräver upp till 12 liter vatten per. växt
  3. Vattna aldrig varje dag

Vatten med droppslang

Vi rekommenderar att du köper en droppslang samtidigt som du beställer din nya färdighäck så att allt levereras samtidigt. Om du redan har köpt din färdighäck och bara läser detta nu, så rekommenderar vi att du köper en droppslang hos ditt lokala trädgårdscenter.

Droppslang är den smarta och enkla lösningen för att vattna din häck tillräckligt. Vid användning av droppslang droppar vattnet sakta ner och tränger ner i jorden. På så sätt sugs vattnet långsamt upp i jorden på rätt ställe (mot rotsystemet) istället för att rinna iväg och vattna en massa annat, som det gör om man bara häller på 10 liter från en stor hink.

En droppslang är en miljövänlig och vattenbesparande bevattningsmetod, då du minimerar din vattenförbrukning. Detta beror på att vattningen är riktad eftersom du bara vattnar häcken och inte vattnar ogräset eller gräset. Samtidigt sparar det tid, då du inte behöver stå med trädgårdsslang i flera timmar. Du slår helt enkelt bara på vattnet, och låter droppslangen göra jobbet samtidigt som du lutar dig tillbaka och njuter av åsynen av en glad häck i välbefinnande.

Läs hela vår skötselråd här .

Vand med drypslange

Nyheter

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel fredag d. 5 april 2024

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Planterende

Artikel onsdag d. 12 april 2023

KOM IHÅG-LISTA

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 februari 2023

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 20 april 2022

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Bøg - fagus sylvatica

Artikel söndag d. 12 december 2021

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.
Færdighæk plantes

Artikel måndag d. 5 juni 2017

5 bra anledningar att välja PRIMA FÄRDIG HÄCK

Fullvuxen HÄCK och privatliv med ett 'klick'. PRIMA FÄRDIG HÄCK låter dig hoppa över de många år av väntetid det tar att odla en fullvuxen kvalitetshäck