Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

KOM IHÅG-LISTA

Tre saker är helt essentiella för att din färdighäck ska få ett bra liv hos dig - nämligen kvaliteten på den jord du planterar färdighäcken i samt jorden under planteringsdiket (undergrunden), och om du kommer ihåg att vattna tillräckligt.
Planterende

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering

JORDFÖRHÅLLANDEN OCH BEVATTNING

Det går snabbt och enkelt att plantera en PRIMA FÄRDIG HÄCK® och du behöver inte ha gröna fingrar för att lyckas med planteringen. Tre saker är dock viktiga för att din färdighäck ska få ett bra liv hos dig – nämligen kvaliteten på den jord du planterar färdighäcken i, kvaliteten på jorden under diket, och bevattningen.

Du ska tänka på jorden som en måltid du ger din häck att leva på. Vad är det för måltid du erbjuder dina växter att leva i och av på växtplatsen? Är det en god måltid bestående av god näringsrik och hälsosam jord så får du glada växter. Erbjuder du en mager måltid bestående av sand eller lera får häcken mycket svårt att bli mätt och glad. Följ vår enkla jordguide här så får du inga problem.

De första två åren efter plantering ska du se till att vattna din häck. Sedan har rotsystemet i färdighäcken fått ett så bra grepp om marken att den kan leva utan din hjälp. Om det kommer en extrem torkperiod på tredje året efter plantering ska du dock även se till att vattna det året. God bevattning är nyckeln till framgång och lite längre ner i detta meddelande bjuder vi på en enkel film som visar dig exakt vad du ska göra för att vara säker på att du har vattnat tillräckligt med din droppslang.

KONTROLLERA MARKFÖRHÅLLANDENA I DIN TRÄDGÅRD

  1. Innan du beställer färdighäck och börjar plantera rekommenderar vi att du tar fram spaden och går till planteringsstället där du planerar att plantera din nya färdighäck. Nu ska du nämligen kontrollera markförhållandena så att du ser till att det finns god jord så att häcken har något att leva på efter planteringen.
  2.  Gräv ett hål i jorden och se vilken typ av jord du har. Gräv gärna ner till en djup på 50 cm. När du gräver kommer du snabbt att förstå om du har bra jord. En bra jord är mörkbrun och smulig med en bra sammansättning av sand, lera och humusämnen. Det betyder nämligen att vatten, rötter och syre kan röra sig i jorden, medan lera och humus håller kvar fukt och ger god näring.
    Är du osäker? Vi är alltid redo att hjälpa! Om du behöver vägledning eller har frågor om din jord är du välkommen att skicka ett foto på hålet (gärna ner till en djup på 50 cm) via e-post till: [email protected].

Se till att jorden inte är hård och ogenomtränglig där du vill plantera din häck. Om så är fallet ska jorden luckras upp till minst 1 meters djup så att rotnätet kan skjuta nedåt utan att möta ett hårt och ogenomträngligt jordlager som förhindrar växtens naturliga tillväxt och trivsel. Dessa extremt hårda jordlager uppstår vanligtvis vid nybyggda hus där tunga maskiner körts över marken och pressat samman den helt. I en sådan jord kan plantans rötter inte ta sig igenom passera och därför ska du luckra upp jorden ända ner till 1 meters djup i färdighäckens planteringsdike.

Tjek dine jordforhold

SANDJORD

Vad är sandjord?

Många vet att potatis är förtjust i sandjord – men det gäller inte färdighäck. En sandig jord innehåller inte så mycket näring för färdighäckens rotsystem och vattnet binder inte heller bra till sand, vilket gör att vattnet inte stannar kvar i marken. Det betyder att plantorna snabbt måste hinna suga åt sig vätska innan vattnet har passerat förbi. Dessutom avdunstar vattnet snabbt under den varma sommaren. Detta är inte optimalt för färdighäckens trivsel och möjlighet att ta upp vatten och näring i allmänhet.

Vad skal jag göra?

Du kan göra två saker. Antingen gräver du bort all sand och byter ut jorden i diket mot vanligt bra matjord, som du kanske har någon annanstans i trädgården. Du kan också köpa ny jord hos oss.
Du kan även blanda befintlig jord med Champost jordförbättring eller häckmull. Detta gör att jorden ska kunna bli grövre och fuktigare och därmed binda vattnet, vilket är avgörande för växternas trivsel.

Efter planteringen täcker du med 5 cm Champost jordförbättring på växtplatsen som fungerar som en avslutande ”topping”. På så sätt har du sett till att solen inte kan tränga igenom jordförbättringen och ge liv åt ogräsgroningen. Champost-jordförbättringen är en 100 procent ekologisk produkt bestående av komposterat hästgödsel. När du toppar av med detta lager efter plantering under våren kommer alla goda näringsämnen från gödseln ner och ger näring till färdighäckens rotnät – ett verkligt vitaminpiller. Enkelt, ekologiskt och smart.

LERJORD

Vad är lerjord?

Mycket lerig jord är för kompakt och därmed ogenomtränglig för färdighäckens rotsystem. En sådan jord håller kvar vattnet ordentligt – faktiskt för bra eftersom vattnet bara mycket långsamt kan rinna ner från gräsmattan till färdighäckens rotsystem. Detta är ju viktigt för att släcka växtens törst och få friska plantor som växer. Därför ska du blanda jorden så att du får in mer luft.

Vad skal jag göra?

Blanda din befintliga lerjord i planteringsdiket med Champost jordförbättring eller häckmull – 50 procent av varje. Blanda samman väl i diket. Du kan också blanda upp din befintliga lerjord med tvättat grus/sand. Du måste köpa en fraktion som är 0–4 millimeter i diameter, så strukturen blir fin. Blanda 50 procent gruset/sanden i din befintliga lerjord så har du ordnat mer luft och näring i jorden – och får en glad häck.

MULLJORD

Vad är mulljord?

Ekologiska nedbrutna växtmaterial är kärnan i en hälsosam jord med god mullstruktur och en superkälla till näring för häcken. Detta består egentligen bara av döda växter, rötter, gödning och andra levande saker som har passerat igenom de daggmaskar, svampar och bakterier som först tar hand om materialet. När du inte längre kan se vad det var från början har det blivit humus.

Jordens humusämnen har fantastiska egenskaper om vi tittar på dem med färdighäckens glasögon. De förbättrar strukturen avsevärt så att vatten och rötter lättare kan tränga igenom jorden, och när mikroorganismerna har tagit för sig av materialet finns det bra föda för plantorna i form av bland annat kväve. Samtidigt håller humus kvar vattnet i jorden så att den blir torktålig.

Vad ska jag göra mulljord?

Ingenting – din jord mår bra och saknar inte något, så du kan vara nöjd.

BESTÄLL DROPPSLANG OCH SOV GOTT OM NATTEN

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. När du planterar stora färdighäckar är det viktigt att du tänker på bevattningen. Läs här vad du ska göra.

 

När ska droppslangen tas i bruk?

Vi rekommenderar att du köper en droppslang samtidigt som du beställer din nya färdighäck så att allt levereras samtidigt. På så vis är du redo att lyckas bra med planteringen av din nya häck.  Vi rekommenderar att droppslangen läggs ut på marken direkt efter planteringen av din nya PRIMA FÄRDIG HÄCK® eller HERKULES HÄCK®. Detta gör det enklare att kontrollera bevattningen och minskar vattenförbrukningen. Det första året ska du vara särskilt noga med bevattningen av din nya färdighäck.

Så använder du droppslangen?

Vi rekommenderar att du vattnar plantorna 1–2 gånger i veckan beroende på hur varmt det är och hur mycket nederbörd vi har haft. Vår rekommendation är att du låter den droppa i fyra timmar. När det har gått fyra timmar kan du ta ett litet spadtag i jorden så nära häckplantans rotklump som möjligt. Då kan du se om jorden fortfarande är torr eller om den blivit fuktig. Om jorden fortfarande är torr, vattna mer.

KONTAKTA OSS FÖR HJÄLP

Har du frågor eller något annat som vi kan hjälpa dig med är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi står redo vid telefonerna och vägleder dig. Du får självklart också gärna mejla eller kontakta oss via Facebook.

Nyheter

Avnbøg hæk

Artikel torsdag d. 29 augusti 2024

Bok vs. Avenbok

Båda häcktyperna är populära val, men de har olika egenskaper som kan göra dem mer eller mindre lämpliga beroende på dina behov och preferenser. Låt oss titta närmare på skillnaderna mellan bok och avenbok.
Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel fredag d. 5 april 2024

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Sådan vander du din hæk

Artikel fredag d. 31 mars 2023

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 februari 2023

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 20 april 2022

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Bøg - fagus sylvatica

Artikel söndag d. 12 december 2021

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.