Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjärnor på Trustpilot

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Detta bör du veta innan du väljer en lagerhägg till din trädgård

Lagerhägg  (som också är känt som lagerkörsbär eller Prunus laurocerasus) är en frodig häck som redan från den första planteringen pryder din trädgård med en vacker, grön fasad. Lagerhägg har många fördelaktiga egenskaper som du, oavsett om du är hus- eller lägenhetsägare, kan dra nytta av när du ska välja häck. Dock ställer häcken också krav på vård, klimat och underhåll, vilket kan vara avgörande för om den är rätt häck för dig.

Här går vi igenom både fördelar och nackdelar med att ha en färdig häck av lagerhägg, så att du kan avgöra om det är det rätta valet för dig.

Fördelar

Häcken med det alltid städsegröna uttrycket

Lagerhäggar väljs ofta för sin vackra städsegröna färg som pryder trädgården året runt. Om din häck trivs, kommer de stora, gröna bladen att i maj och juni prydas med krämvita blommor.

Ett kännetecken för lagerhägg är just dess lövverk som året runt sprider glädje med sin vackra färg - även på vintern, när frosten gör sitt intåg. Det är dock en smaksak. Föredrar du en häck vars löv ändrar färg till varma hösttoner, bör du överväga en bokhäck. Är du istället ute efter en vinterhäck, bör du ta en närmare titt på: liguster, idegran, tuja och tax.

Få en frodig och tät häck på kort tid

När du köper en färdig häck av lagerhägg från PRIMA FÄRDIG HÄCK är plantorna redan tillväxta till en betydande höjd och täthet, så du direkt får en vacker häck. Det tar därför inte lång tid att etablera en häck som är precis som du önskar.

Det har både sina fördelar och nackdelar. Med en häck som växer kraftigt och har stora blad, krävs det också att du är beredd att lägga ner tid på att hålla den snygg och klippa den noggrant med en sekatör om du vill undvika torra bladkanter och avklippta blad. Av samma anledning är lagerhägg inte det bästa valet för dig som älskar en rak och skarpt klippt häck. Här bör du istället överväga en växt med mindre blad, som till exempel den populära ligusterhäcken.

Kirsebærlaubærhæk fordele og ulemper

Nackdelar

Var försiktig med det hårda svenska klimatet

Vi ser ofta häckar som bok och liguster runt om i de svenska trädgårdarna. Och det svenska klimatet spelar en stor roll i detta. Just dessa två häcktyper är bra på att hantera det växlande och ibland hårda vädret som Sverige erbjuder. Här är lagerhägg något känsligare och kan ha en tendens till frostkänslighet. Det innebär att du bör undvika att placera den på de mest utsatta platserna. Finns det större områden på din tomt med öppna ytor som ofta är utsatta för vind och väder, kan körsbärslöv vara svårare att få att trivas.

Dock tål lagerhägghäcken skugga, så här är du inte lika begränsad av att den måste placeras i soliga områden. Och så trivs häcken i de flesta jordtyper.

Skötsel och vård av en färdighäck av lagerhägg

Lagerhäggar kommer ursprungligen från de varmare delarna av Sydeuropa och Asien. Utöver känsligheten för hårdare frost innebär det att häcken behöver en hel del vatten för att trivas. Generellt kräver lagerhägg vattning 1-2 gånger i veckan, och under torra perioder kan behovet av vattentillförsel vara ännu större. Efter 2-3 år är häcken väl etablerad, och då kan du nöja dig med att vattna den under torra perioder, beroende på din jordtyp.

Utöver vattning är det nödvändigt för en lagerhägg-färdighäck att få tillförd gödning årligen. Hur ofta beror på vilken typ av gödning du väljer.

Om du överväger en lagerhägg till din trädgård är det därför viktigt att du överväger om du har tid och lust att sätta dig in i häckens behov av skötsel. Föredrar du en tät häck som kan klippas helt smal, då är liguster eller bok det rätta valet för dig.

Nyheter

Planterende

Artikel onsdag d. 12 april 2023

KOM IHÅG-LISTA

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering.
Sådan vander du din hæk

Artikel fredag d. 31 mars 2023

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 februari 2023

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 20 april 2022

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Bøg - fagus sylvatica

Artikel söndag d. 12 december 2021

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.
Færdighæk plantes

Artikel måndag d. 5 juni 2017

5 bra anledningar att välja PRIMA FÄRDIG HÄCK

Fullvuxen HÄCK och privatliv med ett 'klick'. PRIMA FÄRDIG HÄCK låter dig hoppa över de många år av väntetid det tar att odla en fullvuxen kvalitetshäck