Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjärnor på Trustpilot

Skötselråd

Bra skötsel av färdighäck kräver ingen expertkunskap – du är garanterad ett gott resultat om du följer nedanstående skötselråd.

Step 1
Bevattning
Step 2
Gödning
Step 3
Klippning
Step 4
Blommor

Bevattning

De två första åren efter plantering måste du vara extra noga med att vattna din häck. Sedan har rotsystemet i färdighäcken fått ett så bra grepp om marken att den kan leva utan din hjälp. Om det skulle uppstå extrem torka under det tredje året efter plantering behöver du dock stödvattna även detta år.

BEVATTNING

Korrekt bevattning är nyckeln till framgång. I filmen nedan visar vi exakt hur du säkerställer att du vattnar tillräckligt om du använder dig av droppslang. Vi visar hur du enkelt kan testa hur mycket du ska vattna för att plantorna ska växa och inte enbart överleva, och ofta är det just här många gör fel. Hur mycket vatten dina växter ska ha och hur länge du ska vattna varierar nämligen från trädgård till trädgård, eftersom jordförhållandena varierar.

  • Det är särskilt viktigt att häcken får rikligt med vatten under de första åren. Om det är torrt bör bevattningen påbörjas redan vid leverans. På sommarhalvåret måste du vattna extra rikligt.
  • Vi rekommenderar att du vattnar 1–2 gånger i veckan under perioder utan större regnmängder.
  • Tänk på att det kan krävas upp till 10-12 liter vatten per planta innan häcken är genomvattnad.
  • Du bör dock aldrig vattna häcken dagligen eftersom konstant fuktig jord förhindrar naturlig ventilation. Dessutom förhindrar det syre från att tränga ner till rötterna varpå rotsystemets tillväxt hämmas.
  • Du kan med fördel lägga ut en droppslang för att minska vattenförbrukningen och anpassa vattningen. Ytterligare information om användning av droppslang hittar här.
  • Det bästa sättet att kontrollera att man vattnar tillräckligt är att undersöka hur mycket vatten din färdighäck behöver hemma i din trädgård. Testa genom att gräva ett spadtag djupt (30 cm) intill jordklumpen efter avslutad bevattning och kontrollera om jorden är fuktig hela vägen ner till klumpen. OBS! Kom ihåg att kontrollera flera platser i raden av färdighäck om jorden är oregelbunden på växtplatsen.

vand 2

KONTROLLERA OM DU VATTEN TILRÄCKLIGT

Gödning

Om du vill ge din färdighäck de bästa förutsättningar ska du se till att gödsla häcken två gånger om året.

Färdighäcken ska skötas som en vanlig häck. Det innebär även att den måste gödslas. Jorden måste nämligen innehålla tillräckligt med näring för att häcken ska kunna växa. Ge din häck HORNUM häckgödning eller CHAMPOST jordförbättring (eller liknande gödning med samma innehåll) två gånger om året: i mars/april och i slutet av juni. När du ger HORNUM häckgödning behöver du ca 1 dl HORNUM häckgödning per meter häck. Använder du CHMAPOST-jordförbättring ska du strö ett 3-5 cm tjockt lager ovanpå jorden.

Vartannat år rekommenderar vi även att du kompletterar med en kemisk gödning så att häcken får den mängd kväve den behöver. Vi rekommenderar detta eftersom organiska gödningsmedel inte innehåller tillräckligt med kväve för att mätta färdighäcken.

Gødning

Klippning

Det är viktigt att du ser till att klippa din häck – både för att säkerställa att den hålls tät – varje gång du klipper häcken på ett ställe skjuter den nämligen två skott från snittet. Genom att klippa häcken får man alltså god förgrening och täthet.

Exakt när häcken ska klippas beror på respektive häcktyp. Specifika rekommendationer för häckklippning hittar du på respektive häcktyp i vårt sortiment. Sök efter din häcktyp här och läs mer under rubriken Vård för att se våra rekommendationer kring häckklippning.

Majoriteten av våra häcktyper tål att klippas med en elektrisk häcksax, men om din häck är lagerhägg rekommenderar vi en vanlig häcksax så att du inte riskerar att riva sönder de stora bladen vid klippning.

placeholder

Blommor

Blommor är vackra att se på – även om häcken använder mycket energi på att producera dessa och senare utveckla bär. Därför rekommenderar vi att du tar bort blommorna på vissa häcktyper under de första två åren av häckens livslängd. Därför rekommenderar vi att du tar bort blommorna på vissa häcktyper under de första två åren av häckens livslängd.

För vissa häcktyper rekommenderar vi att du tar bort blommorna de första två åren av häckens livslängd. Rekommendationen finns eftersom det är bra om häcken istället kan lägga all sin energi på etablering och tillväxt under den första tiden.

Om du har köpt en häckväxt som blommar och får frukt – till exempel liguster, lagerhägg eller hagtorn – bör du därför ta bort både blommor och bär de första åren efter plantering. Rekommendationen gäller särskilt för ligustern. För andra blommande häcktyper som syren är det också att rekommendera, men inte ett måste.

Det är även viktigt att du kommer ihåg att rensa bort ogräs från jorden cirka 30 cm på vardera sida om häckplantorna, så att det inte hindrar solljuset från att nå häckens nedersta grenar och därmed hämmar tillväxten.

Sådan plejer du din hæk

Derfor er det en fordel af fjerne blomster