Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.8 av 5 stjärnor på Trustpilot

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.

Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om just bokhäckar. Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågorna, som t.ex. när man kan plantera en bokhäck, hur snabbt bokhäcken växer, när bokhäcken ska beskäras och vad en färdighäck i bok kostar. Läs mer och lär dig mer om bokhäcken.

Varför välja en bokhäck?

Bok är en mycket härdig och vindtålig häck som tål att planteras i skugga, sol och halvskugga. Bokhäcken är med andra ord mycket härdig och enkel att lyckas med. En färdighäck i bok behåller sina blad under vintern och erbjuder därmed avskärmning och avskildhet i stort sett året runt. I slutet av vintern släpper boken sina löv och nya blad slår ut under våren. På våren och sommaren har häcken härligt gröna blad och på hösten skiftar de färg till vackra, varmbruna och orange nyanser. Bokhäcken erbjuder alltså en vacker variation av färger och lövverk året om – dessutom bildar den en fin och tät häck i trädgården, oavsett om häcken är avsedd att avgränsa ett område, skapa trivsel vid terrassen eller avskildhet mot grannen.

PRIMA FÄRDIG HÄCK bok vs vanlig bokhäck

När kan jag plantera bokhäck?

Vi börjar med det allra mest grundläggande, dvs. när man kan plantera en bokhäck. Faktum är att man i princip kan plantera bok året om. Vi rekommenderar dock att du planterar din bokhäck från oktober till och med juni. Vi avråder från plantering i juli, augusti och september, främst till följd av de varmare temperaturerna så års.

Tre saker är avgörande för att din färdighäck ska trivas och få en god tillväxt hemma hos dig. Det är därför viktigt att du försäkrar dig om följande innan du planterar en häck:

  1. Hur är jordkvaliteten på växtplatsen?
  2. Hur är markförhållandena? Är jorden kompakt? Gäller det plantering på en ny tomt etc.?
  3. Har du koll på hur mycket vatten som behövs? Det kan du testa när du har planterat din färdighäck.

Vi har skrivit en artikel om markförhållandena och vikten av att ta reda på vilka förhållanden som råder. Vi rekommenderar att du läser igenom den här informationen innan du planterar för att försäkra dig om att du ger häcken bästa tänkbara förutsättningar.

Läs mer om jordförhållanden här

 

Hur snabbt växer en bokhäck?

Bokhäcken är en häckplanta med god tillväxt. Den är mycket tålig, härdig mot väder och vind samt trivs i de flesta väldränerade jordtyper. Det är alltid svårt att ge en uppskattning av hur snabbt en häck växer eftersom det beror på om du ger din häck rätt förutsättningar, men med drygt 30 års erfarenhet vet vi att du kan räkna med nedanstående.

Om en bokhäck får rätt förutsättningar, dvs. att den planteras i bra och näringsrik jord, får gödning och tillräckligt med vatten, kommer den att växa cirka 30 cm per år. Dock kommer den att växa mindre under det första året, eftersom den behöver etablera sig och vänja sig vid sin nya växtplats. En bok är en häckplanta som kan växa otroligt mycket – faktum är att den kan bli upp till 20-30 m hög och 10-15 m bred om den får växa ostört.

Hur ofta ska du klippa din bokhäck?

Det är viktigt att du ser till att klippa din bokhäck för att säkerställa att den hålls tät – varje gång du klipper häcken på ett ställe skjuter den i genomsnitt två nya skott för varje gren du klipper av. Genom att klippa häcken får man alltså god förgrening och täthet. Vi rekommenderar att du beskär din bokhäck två gånger om året: i början av juni och sedan ytterligare en gång under perioden november till mars. Du kan gärna klippa din häck redan det första året efter planteringen.

Bok är en lättskött häck eftersom den tål att beskäras med en elektrisk häcksax. Till vissa häcksorter, exempelvis lagerhägg, rekommenderar vi att du använder en sekatör för att klippa häcken, vilket är mer tidskrävande än vid beskärning med elektrisk häcksax.

Bøgehæk prima færdig hæk

Vad kostar en bokhäck?

En annan fråga som vi ofta får är hur mycket en bokhäck kostar? Priset beror naturligtvis på en rad olika faktorer:

  1. Vilken kvalitet vill du ha på din häck: Ska det vara PRIMA FÄRDIG HÄCK eller HERKULES HÄCK?
  2. Vilken höjd vill du att din häck ska ha när den planteras?
  3. Hur många meter häck behöver du?

Ju högre du vill att din häck ska vara från början, desto dyrare blir den naturligtvis. Samtidigt får du mängdrabatt när du köper häckplantor hos oss. Det innebär helt enkelt att ju fler plantor du köper, desto billigare blir det. Vår rabattstege går vid 20 st, 60 st och 120 st. Vi rekommenderar alltid att man sätter 3 bokplantor per meter för att få ett snyggt täckande resultat som ger avskildhet redan från dag ett.

Det kan därför vara svårt att ge ett fast pris på vad en bokhäck kostar, men vi kan ge dig ett par prisexempel så att du enkelt ser prisskillnaden i förhållande till kvalitet, samt skillnaden på om du köper 125 cm eller 150 cm höga plantor. Om du beställer 10 meter bokhäck i PRIMA FÄRDIG HÄCK-kvalitet och med en höjd på 125 cm kostar det 17.220 kr. Om du beställer 10 meter bokhäck av HERKULES-kvalitet och i höjdintervallet 120-130 cm kommer häcken att kosta 12.150 kr. Om du vill ha extra höjd med en gång kostar 10 m med 150 cm höga PRIMA FÄRDIG HÄCK-plantor 19.890 kr., och 10 m HERKULES HÄCK med höjden 140-160 cm 13.920 kr. Dessutom tillkommer fraktkostnader, som beror på ditt postnummer och antalet plantor. Du kan se fraktkostnaderna här.

Använd vår smidiga priskalkylator på produktnivå och vips så visas ditt aktuella pris enligt angivna önskemål.

Kontrollera ditt aktuella pris på bok

Bok 170-190cm HERKULES HÄCK vs. bok 180cm PRIMA FÄRDIG HÄCK

 

Bör du välja bokhäck som HERKULES HÄCK eller PRIMA FÄRDIG HÄCK?

Som du kan se i prisexemplet är det skillnad på vilken kvalitet du väljer och därför är det många som blir osäkra på vilken kvalitet de ska välja. Frågan är hur länge du vill vänta? HERKULES HÄCK är lillebror till de exklusiva PRIMA FÄRDIG HÄCK-plantorna och du bör räkna med att det tar cirka två år för en HERKULES HÄCK att få den täthet och volym som en PRIMA FÄRDIG HÄCK har redan vid leverans.

Om du fortfarande är osäker på om du ska välja PRIMA FÄRDIG HÄCK eller HERKULES HÄCK, kan du läsa mer om skillnaden här. Du kan även hoppa direkt till vår YouTube-kanal, där vi visar skillnaden mellan en bokhäck med HERKULES HÄCK- respektive PRIMA FÄRDIG HÄCK-plantor. Om du följer länken här omdirigeras du till de videor som behandlar kvalitetsskillnaden.

Köp bok i PRIMA FÄRDIG HÄCK

Köp bok i HERKULES HÄCK

Bokhäck - bok 180cm PRIMA FÄRDIG HÄCK

Färdighäck med växtgaranti

När du beställer färdighäck hos oss – oavsett om det är PRIMA FÄRDIG HÄCK eller HERKULES HÄCK – erbjuder vi 3 års växtgaranti om du följer våra planterings- och skötselråd. Växtgarantin är en kvalitetsgaranti och därmed din garanti för att din beställning har 100 % växtkraft vid leverans.

Om det skulle uppstå något fel på plantorna under de första tre åren (som vi mot all förmodan inte har upptäckt i vår kvalitetskontroll), ersätter vi de berörda häckplantorna under förutsättning att du har följt våra enkla planterings- och skötselråd. Kontakta oss omedelbart om det är något med plantorna som bekymrar dig eller om du är osäker på om plantans reaktion är naturlig.

Vi tar kvalitet på allvar

Som Skandinaviens ledande producent av färdighäckar tar vi kvalitet på största allvar. Vi vill göra det enklare för människor, oavsett tidigare erfarenhet, att förstå vad en färdighäck av hög kvalitet är.

Därför har vi formulerat en rad tuffa standarder för våra liguster- och bokhäckar. För oss är det nämligen viktigt att alla vet vad de kan förvänta sig när de beställer en bokhäck från oss. Kvalitetsgaranti ger dig en fullständig inblick i vad du kan förvänta dig av bokplantor när det kommer till förgrening, rötter, häckplantans storlek och dess jordklump. På så sätt blir det även lättare att ställa rätt frågor när du jämför färdighäckar från olika tillverkare.

Låter bokhäcken som det rätta valet för dig?

Du hittar vår bokhäckplantor här

 

Nyheter

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel fredag d. 5 april 2024

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Planterende

Artikel onsdag d. 12 april 2023

KOM IHÅG-LISTA

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering.
Sådan vander du din hæk

Artikel fredag d. 31 mars 2023

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 februari 2023

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Bøg - fagus sylvatica

Artikel söndag d. 12 december 2021

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.
Færdighæk plantes

Artikel måndag d. 5 juni 2017

5 bra anledningar att välja PRIMA FÄRDIG HÄCK

Fullvuxen HÄCK och privatliv med ett 'klick'. PRIMA FÄRDIG HÄCK låter dig hoppa över de många år av väntetid det tar att odla en fullvuxen kvalitetshäck