Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.

Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Fullvuxen HÄCK och privatliv på en dag

PRIMA FÄRDIG HÄCK® ger dig chansen att hoppa över alla de år som krävs för att få en fullvuxen kvalitetshäck.

HÄCKVALSGUIDE

En av de första saker som du bör tänka på när du planerar att plantera en ny häck är hur brådskande det är för dig att få privatliv och en hög avskärmning direkt. Har du tid att vänta i fem år på att häcken ska växa upp kan du plantera en vanlig liten barrotad häck och vänta tills den blir fullvuxen. Drömmer du däremot om en fullvuxen, tät och voluminös kvalitetshäck, är PRIMA FÄRDIG HÄCK® den snabba och säkra vägen till en snygg och hög häck.

SÅ HÄR SER DU VAD SOM ÄR KVALITET

Färdighäck är inte bara färdighäck. Det finns många olika kvaliteter och det kan som konsument vara svårt att navigera bland viktiga faktorer vid inköp, då en färdighäck knappast sorterar i kategorin vardagsinköp. Därför vill vi ge dig några goda råd och kvalitetsmarkörer för PRIMA FÄRDIG HÄCK®, som du alltid bör vara uppmärksam på när du köper häck.

1. Lång produktionstid och rotbeskärning = fyllig häck

PRIMA FÄRDIG HÄCK vs. vanlig häck

En sak som du bör vara uppmärksam på är hur fort producenten driver upp häckplantorna innan de säljs. Om häcken producerats snabbt, i syfte att driva upp försäljningen, så blir det långt mellan grenarna, vilket ger klena plantor som man ser igenom.

Produktionstiden för PRIMA FÄRDIG HÄCK® är 4-7 år beroende på häcksort och -höjd. Rötterna på PRIMA FÄRDIG HÄCK® beskärs årligen för att plantan ska växa långsamt. Detta säkerställer en tät förgrening. För att göra häcken ännu fylligare beskär vi plantorna flera gånger under tillväxtsäsongen.

 

2. Förgrening nederst på häckplantan

Ett av kriterierna som kännetecknar en färdighäck av hög kvalitet är att plantorna har bottengrenar så att häcken skärmar av både upptill och nedtill. Har plantorna inte några bottengrenar när du köper dem kommer de aldrig att växa till sig, vilket kan vara irriterande såväl avskärmnings- som utseendemässigt.

Vi tar kvalitet på största allvar och som Skandinaviens ledande producent av färdighäck strävar vi ständigt efter att få kunderna att känna sig trygga och insatta när de ska fatta beslut om val av häck. Därför har vi gått ett steg längre och formulerat en rad kvalitetsstandarder (antal grenar, bredd osv.) för våra bästsäljare bok och liguster. Vi garanterar naturligtvis att häckarna lever upp till kravbilden när de levereras till dig.

3. Färdighäck med jordklump kontra häck med endast rötter

PRIMA FÄRDIG HÄCK® produceras på Fyn i Danmark, vilket minimerar transporttiden från produktionsstället till häckägaren. Detta säkerställer bland annat att plantornas rötter inte torkar ut så att plantorna levereras sunda och friska. En kvalitetshäck levereras självklart med jordklump. De många aktiva rötterna i jordklumpen gör att PRIMA FÄRDIG HÄCK® snabbt kan absorbera näring och etablera sig på växtplatsen. En barrotad häck har långt ifrån samma rotmängd och kräver därför också ofta stöd.

SÅ HÄR ENKELT ÄR DET

PRIMA FÄRDIG HÄCK® erbjuder 40 olika häcktyper i höjderna 125, 150, 180 och 220 cm. Du kan beställa din nya färdighäck i alla ledande trädgårdscentra och i webbshopen. Den levereras ända hem till trädgården och det är du som bestämmer leveransdag.

Innan häcken levereras rekommenderar vi att du gräver ett planteringsdike så att du är redo att sätta plantorna i jorden inom högst 48 timmar. Diket ska vara cirka 40 cm brett och 30 cm djupt. Luckra sedan upp jorden i botten av diket för att säkerställa luftning och dränering. Den lösa jorden gör att nya rötter snabbt kan få fäste så att plantorna växer fort.

Om du väljer att köpa jord eftersom den befintliga inte är tillräckligt bra, rekommenderar vi att du köper PRIMA FÄRDIG HÄKMULD, som är en hälsosam blandning av sållad mull, sand och naturlig gödsel. Häkmulden kan användas antingen som ersättning för din befintliga jord eller som ett komplement till den. Om du använder häkmulden som ersättning för din befintliga jord rekommenderar vi att du använder 3 påsar per meter häck. Om du använder häkmulden som ett komplement till den befintliga jorden räcker det med 1 påse per meter.

Du bör inte använda kompost från återvinningsplatser i rotområdet eftersom koncentrationen av näringsämnen kan bränna rötterna och skada plantan. Läs hela den enkla plantvägledningen här.

De bästa häckplantorna plomberas PRIMA FÄRDIG HÄCK®

Endast de bästa häckplantorna i våra planteringar väljs ut och plomberas med en PRIMA FÄRDIG HÄCK®-etikett. Etiketten är din garanti för att du har fått en äkta PRIMA FÄRDIG HÄCK® som genomgått stränga kvalitetskontroller innan den valts ut. Etiketten fungerar också som symbol på den 3-åriga växtgarantin som följer med alla exemplar av PRIMA FÄRDIG HÄCK®. Läs mer om vår växtgaranti här.

HÄR kan du titta på hela vårt spännande, gröna färdighäcksortiment.

 

PRIMA FÄRDIG HÄCK

 

Nyheter

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel fredag d. 5 april 2024

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Planterende

Artikel onsdag d. 12 april 2023

KOM IHÅG-LISTA

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering.
Sådan vander du din hæk

Artikel fredag d. 31 mars 2023

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 20 april 2022

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.
Diabolo

Artikel torsdag d. 10 mars 2022

Djävulbuske – få ett fantastiskt färgspel i trädgården

Djävulsbuskar är en tålig häcktyp med god tillväxthastighet. Det är det perfekta valet för dig som vill plantera en buske som inte kräver för mycket underhåll och som ger ett stort färgspel i trädgården.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Bøg - fagus sylvatica

Artikel söndag d. 12 december 2021

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.