Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

5 bra anledningar till att du bör välja bok eller avenbok

Bok och avenbok har många fördelar som gör dem till särskilt populära val för häckar i nordiska trädgårdar. Vi ger dig i den här artikeln 5 bra skäl att välja avenbok eller bok.
Bøg - fagus sylvatica

Många har en stor förkärlek för den vackra, gröna bokhäcken – och det förstår vi väl. Orsaken till bokens popularitet kan bland annat hittas i den närmast lugnande och friskgröna häckytan, samt häckens utmärkta skärmskydd nästan året runt. Avenbok, som liknar boken mycket, har i många år stått lite i skuggan av den nationella häckfavoriten, men den vackra nordiska avenboken finns nu bland favoriterna när det beställs färdighäck hos PRIMA FÄRDIG HÄCK®.

Båda häcksorterna har många fördelar som gör dem till särskilt populära val av häckar i nordiska trädgårdar. Vi ger dig i denna artikel 5 bra anledningar att välja avenbok eller bok.

1. Bok och avenbok ger inga giftiga bär

Vi vet att många ofta är rädda för att välja vissa häcksorter eftersom de ger giftiga bär. Det är fakta som vi inte kan komma ifrån. Både lagerhägg, idegran, kristtorn och liguster ger giftiga bär. Bok och avenbok har fördelen att de inte ger giftiga bär, och därför väljer många dessa två häcksorter eftersom de då slipper bekymret med giftiga bär.

2. De vackraste höstfärgerna

När du väljer bok och avenbok får du några häckväxter som förändrar sitt utseende med årstiderna. Båda är gröna och vackra ända från början av våren när de första gröna skotten börjar växa fram. På hösten byter boken färg till varma och gyllene höstfärger som pryder häckens fasad. Här får avenboken mer gulbruna blad.

På vintern ändras bokens löv till en rödbrun färg, medan avenbokens löv övergår till mer gråbruna toner. Färgvariationen gör att både bok och avenbok är särskilt dekorativa som avskärmning i din trädgård.

3. Skärmar mot insyn nästan hela året

Bok och avenbok har så kallade vinterlöv. Höst- och vinterlöven med bokens rödbruna och avenbokens gråbruna färger förblir på växten tills lövsprickningen. Därför skyddar de fullvuxna häckväxterna från PRIMA FÄRDIG HÄCK® i bok och avenbok privatlivet från dag ett, när de planteras, samt året runt i trädgården. Skillnaden mellan bok och avenbok är att avenbok är mer varierande när det gäller när häcken tappar några av bladen, medan bokens lövfällning oftast sker samtidigt.

Du kan se på vår YouTube-kanal, hur tätt du uppnår vid köp av en PRIMA FÄRDIG HÄCK i bok. Avenbok har en liknande grenstruktur och kommer därför att skärma på samma sätt. Videoerna är filmade direkt efter plantering.

4. Enkel skötsel vid köp av bok og avenbok

Ännu en fördel med avenbok och bok är att de är lätta att underhålla. Bok og avenbok tål att klippas med en elektrisk häcksax. För vissa häcksorter rekommenderar vi att du använder en handbeskärare för häckklippning, vilket tar längre tid än den elektriska.

Avenbok har fördelen att dess blad förmultnar relativt lätt. Avenbok har också fördelen att när löven faller av ligger de i högre grad kvar där de faller – jämfört med vanliga bokblad.

5. Växtgaranti

När du beställer färdighäck hos PRIMA FÄRDIG HÄCK®, oavsett häcktyp, ger vi 3 års växtgaranti. Växtgarantin är en kvalitetsgaranti och därmed din trygghet för att din beställning är 100% växbar vid leverans. Det betyder att om en eller flera av dina växter inte trivs, skickar vi nya växter kostnadsfritt. Det enda kravet är att du har följt vår enkla planterings- och skötselsvägledningen korrekt, och att du skickar bilddokumentation så fort missnöje mot förväntningarna upptäcks.

Om du är intresserad av att titta närmare på bok eller avenbok hittar du dem i dessa länkar

Bok

Avenbok

Nyheter

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel fredag d. 5 april 2024

Fördelar och nackdelar med en lagerhägg

Planterende

Artikel onsdag d. 12 april 2023

KOM IHÅG-LISTA

3 saker du ska vara särskilt uppmärksam på före och efter plantering.
Sådan vander du din hæk

Artikel fredag d. 31 mars 2023

Bevattningsguide – lär dig hur du vattnar din häck ordentligt

Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. Det är viktigt att du är noga med vattningen av din häck de första två åren. Läs här vad du behöver göra för att lyckas med vattningen av din häck.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 februari 2023

Guide för färdighäck

Färdighäck är inte bara färdighäck. I denna artikel kan du läsa tre viktiga och goda räd till, hur du hånar en kvalitetsfärdighäck.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plantera i vinterkylan

"Kan du plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK under vintermånaderna?" Det korta svaret är ja - och det finns många bra fördelar med det. I den här artikeln hittar du svaret på varför du enkelt kan plantera vår färdighäck vid denna tid på året - även i frostigt väder.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 20 april 2022

Bokhäck – en absolut häckfavorit

Bok är en av de populäraste häckarna i vårt sortiment. Därför upplever vi också att många av de frågor vi får handlar om skötsel och hantering av bok, priset på en bokhäck samt när man kan plantera bokhäcken.
Diabolo

Artikel torsdag d. 10 mars 2022

Djävulbuske – få ett fantastiskt färgspel i trädgården

Djävulsbuskar är en tålig häcktyp med god tillväxthastighet. Det är det perfekta valet för dig som vill plantera en buske som inte kräver för mycket underhåll och som ger ett stort färgspel i trädgården.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel tisdag d. 4 januari 2022

Ekonomisk vinst vid etablering av PRIMA FÄRDIG HÄCK

CARSTEN KNUDSEN A/S valde att etablera en fullfjädrad färdig häck istället för att plantera de klassiska små tunna häckpinnarna i slutet av projektet. Det gjorde att de sista 7 av 20 exklusiva hyresbostäder byggda i RYNKEBY HUSE hyrdes ut mycket snabbt. Läs här varför
Avnbøg Vinter Premium

Artikel fredag d. 5 oktober 2018

Trädgårdsmästaren rekommenderar – avenbok ‘Vinter Premium’

Avenbok har många fördelar som gör det till ett särskilt populärt val av häck. I den här artikeln ger vi dig 4 bra skäl att välja avenbok.
Færdighæk plantes

Artikel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut din trädgårdsdröm

Du behöver inte ha gröna fingrar för att plantera PRIMA FÄRDIG HÄCK - läs här hur enkelt det är att skapa vackra, harmoniska häckramar med en ny fullvuxen kvalitetshäck från PRIMA FÄRDIG HÄCk.