Vatten är nyckeln till att lyckas med sin färdighäck. När du planterar en färdighäck är det därför viktigt att du tänker lite extra på bevattningen de första två åren efter plantering. Efter två år har häckens rotsystem fått ett så bra grepp om marken att den själv kan ta upp det vatten och den näring den behöver. Tills dess behöver du hjälpa den på traven. Här kan du läsa om vad som krävs för att lyckas med bevattningen och att ”vattna för tillväxt” och inte enbart för ren överlevnad.
Gör ett bevattningstest – få 100 % rätt bevattning
Det första du ska göra när du har planterat din färdighäck är att kontrollera hur mycket vatten som krävs för att genomvattna häcken. Genomvattning innebär att jordklumpen där rotsystemet ligger blir 100 % genomvåt på 30 cm djup. Vi rekommenderar att du vattnar din häck 1-2 gånger i veckan beroende på mängden nederbörd.
Det finns ingen fast formel för hur lång tid det tar att vattna igenom din PRIMA FÄRDIG HÄCK. Rätt mängd vatten beror på vilken jord du har hemma hos dig. Lär dig mer om jordtyper i vår jordguide. Du måste alltså göra ett initialt test för att veta hur mycket vatten som krävs. Se hur du enkelt testar det i videon nedan.
I filmen visar vi hur du testar hur mycket du behöver vattna för att vattenmätta plantans rotsystem. Hur mycket vatten dina växter behöver och hur länge du ska vattna varierar nämligen från trädgård till trädgård, eftersom jordförhållandena varierar. Dessutom påverkar faktorer som vindförhållanden, skugga m.m. hur mycket vatten som krävs.
I kraftig och lerig jord tar det lång tid för vattnet att mätta jorden på 30 cm djup, eftersom vattnet har svårt att tränga igenom leran och därför sjunker långsamt. Vid sandjord däremot tränger vattnet snabbt igenom jorden, vilket innebär att du behöver vattna betydligt mer. Vi upplever ofta att våra kunder får en riktig aha-upplevelse efter att ha sett filmen, så skynda dig att klicka och bli klokare.
Så ofta behöver man vattna
Under de första två åren efter plantering, var uppmärksam på att vattna din häck. Efter detta har häckens rotsystem fått så bra grepp om undergrunden att den kan leva utan din hjälp. Men om det är en extrem torkaperiod 3. året efter plantering måste du också vara uppmärksam på vattning i år.
Du bör börja vattna din häck redan genom att knoppa i april månad. Vattna 1-2 gånger i veckan under perioder utan betydande nederbörd. Tänk på att det kan krävas upp till 12 liter vatten per planta innan häcken är genomvattnad.
Du vill ge din häck den bästa starten på sitt nya liv med dig, och vissa tror att det innebär att gå och vattna häcken varje dag. Men det är häcken verkligen inte nöjd med, då en konstant fuktig jord kommer att förhindra det naturliga luftväxlingen i jorden. Detta förhindrar syre från att nå rötterna och hämmar rottillväxten.
Ge din häck de bästa förutsättningarna med våra 3 små regler
- Kontrollera hur mycket vatten som behövs för att genomvattna
- Vattna 1-2 gånger i veckan. En gennemvattna kräver upp till 12 liter vatten per. växt
- Vattna aldrig varje dag
Vatten med droppslang
Vi rekommenderar att du köper en droppslang samtidigt som du beställer din nya färdighäck så att allt levereras samtidigt. Om du redan har köpt din färdighäck och bara läser detta nu, så rekommenderar vi att du köper en droppslang hos ditt lokala trädgårdscenter.
Droppslang är den smarta och enkla lösningen för att vattna din häck tillräckligt. Vid användning av droppslang droppar vattnet sakta ner och tränger ner i jorden. På så sätt sugs vattnet långsamt upp i jorden på rätt ställe (mot rotsystemet) istället för att rinna iväg och vattna en massa annat, som det gör om man bara häller på 10 liter från en stor hink.
En droppslang är en miljövänlig och vattenbesparande bevattningsmetod, då du minimerar din vattenförbrukning. Detta beror på att vattningen är riktad eftersom du bara vattnar häcken och inte vattnar ogräset eller gräset. Samtidigt sparar det tid, då du inte behöver stå med trädgårdsslang i flera timmar. Du slår helt enkelt bara på vattnet, och låter droppslangen göra jobbet samtidigt som du lutar dig tillbaka och njuter av åsynen av en glad häck i välbefinnande.