Detta bör du veta innan du väljer en lagerhägg till din trädgård
Lagerhägg (som också är känt som lagerkörsbär eller Prunus laurocerasus) är en frodig häck som redan från den första planteringen pryder din trädgård med en vacker, grön fasad. Lagerhägg har många fördelaktiga egenskaper som du, oavsett om du är hus- eller lägenhetsägare, kan dra nytta av när du ska välja häck. Dock ställer häcken också krav på vård, klimat och underhåll, vilket kan vara avgörande för om den är rätt häck för dig.
Här går vi igenom både fördelar och nackdelar med att ha en färdig häck av lagerhägg, så att du kan avgöra om det är det rätta valet för dig.
Fördelar
Häcken med det alltid städsegröna uttrycket
Lagerhäggar väljs ofta för sin vackra städsegröna färg som pryder trädgården året runt. Om din häck trivs, kommer de stora, gröna bladen att i maj och juni prydas med krämvita blommor.
Ett kännetecken för lagerhägg är just dess lövverk som året runt sprider glädje med sin vackra färg - även på vintern, när frosten gör sitt intåg. Det är dock en smaksak. Föredrar du en häck vars löv ändrar färg till varma hösttoner, bör du överväga en bokhäck. Är du istället ute efter en vinterhäck, bör du ta en närmare titt på: liguster, idegran, tuja och tax.
Få en frodig och tät häck på kort tid
När du köper en färdig häck av lagerhägg från PRIMA FÄRDIG HÄCK är plantorna redan tillväxta till en betydande höjd och täthet, så du direkt får en vacker häck. Det tar därför inte lång tid att etablera en häck som är precis som du önskar.
Det har både sina fördelar och nackdelar. Med en häck som växer kraftigt och har stora blad, krävs det också att du är beredd att lägga ner tid på att hålla den snygg och klippa den noggrant med en sekatör om du vill undvika torra bladkanter och avklippta blad. Av samma anledning är lagerhägg inte det bästa valet för dig som älskar en rak och skarpt klippt häck. Här bör du istället överväga en växt med mindre blad, som till exempel den populära ligusterhäcken.
Nackdelar
Var försiktig med det hårda svenska klimatet
Vi ser ofta häckar som bok och liguster runt om i de svenska trädgårdarna. Och det svenska klimatet spelar en stor roll i detta. Just dessa två häcktyper är bra på att hantera det växlande och ibland hårda vädret som Sverige erbjuder. Här är lagerhägg något känsligare och kan ha en tendens till frostkänslighet. Det innebär att du bör undvika att placera den på de mest utsatta platserna. Finns det större områden på din tomt med öppna ytor som ofta är utsatta för vind och väder, kan körsbärslöv vara svårare att få att trivas.
Dock tål lagerhägghäcken skugga, så här är du inte lika begränsad av att den måste placeras i soliga områden. Och så trivs häcken i de flesta jordtyper.
Skötsel och vård av en färdighäck av lagerhägg
Lagerhäggar kommer ursprungligen från de varmare delarna av Sydeuropa och Asien. Utöver känsligheten för hårdare frost innebär det att häcken behöver en hel del vatten för att trivas. Generellt kräver lagerhägg vattning 1-2 gånger i veckan, och under torra perioder kan behovet av vattentillförsel vara ännu större. Efter 2-3 år är häcken väl etablerad, och då kan du nöja dig med att vattna den under torra perioder, beroende på din jordtyp.
Utöver vattning är det nödvändigt för en lagerhägg-färdighäck att få tillförd gödning årligen. Hur ofta beror på vilken typ av gödning du väljer.
Om du överväger en lagerhägg till din trädgård är det därför viktigt att du överväger om du har tid och lust att sätta dig in i häckens behov av skötsel. Föredrar du en tät häck som kan klippas helt smal, då är liguster eller bok det rätta valet för dig.