Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

Plantering av ligusterhäck

Att plantera en ligusterhäck kan verka som en stor och överväldigande uppgift, men det är det verkligen inte. Det är faktiskt både enkelt och snabbt. Det finns bara några få saker du behöver vara uppmärksam på för att lyckas med planteringen av en ligusterhäck. Läs vår guide och få en enkel guide till hur du planterar din ligusterhäck och få svar på när den bästa tiden för plantering är.

Steg-för-steg-guide för plantering av ligusterhäck

Step 1
Förbered marken
Hækplanter ikon
Step 2
Avståndet mellan växterna
Step 3
Vattna växterna
Step 4
Planteringsdike
Step 5
Plantera häck
Step 6
Bevattning
Step 7
Gödsling
Step 8
Eventuell stöttning
Step 1

Förbered marken

Innan du kan plantera din nya liguster färdighäck är det viktigt att förbereda marken. Kontrollera markförhållandena och ta reda på hur markens kvalitet är. Bedöm om markens struktur är bra eller om du behöver köpa jordförbättring eller häckmull.

Om du är osäker på hur marken för en ligusterhäck ska vara kan du läsa vår guide: Jord för ligusterhäck.

Lars fortæller

Lars berättar om förberedelserna inför en ny ligusterhäck och vad man bör vara särskilt uppmärksam på

Step 2

Planera planteringsavståndet

Bestäm det önskade avståndet mellan varje ligusterhäckplanta. Avståndet mellan varje ligusterplanta kan variera beroende på dina preferenser för häckens densitet. Hur många häckväxter du behöver beror naturligtvis på avståndet mellan dina växter.

Vi rekommenderar att du planterar 3 eller 2,5 ligusterhäckar per meter. Om du planterar 3 ligusterhäckar per meter får du en riktigt tät häck. Väljer du att plantera 2,5 ligusterhäckar per meter får du också en fin, tät häck - dock uppnår du inte samma tätthet som genom att plantera 3.

Step 3

Sätt ligusterplantorna i vatten

När du får dina ligusterhäckplantor måste du först se till att vattna dem ordentligt innan du planterar dem. Vattna den färdiga häckens rotsystem så att roten blir genomvattnad - utan att den blir mjuk och förlorar sin stadga. Du kan eventuellt sätta plantorna i vatten så att de blir ordentligt vattnade och absorberar tillräckligt med vatten.

Step 4

Gräv ett planteringsdike

Din planteringsdike bör vara 40 cm bred och 30 cm djup så att den är tillräckligt bred och djup för att rymma rotsystemet på ligusterplantan.

När du har grävt din planterande ska du lossa jorden i botten av rännan så att både lufttillförsel och dränering fungerar optimalt runt häckens rötter.

Bøgehæk fra prima færdig hæk

Lars visar hur du gräver ett planteringsdike

Step 5

Plantera ligusterhäcken

Observera att du ska låta nätet förbli runt rotsystemet när du planterar din ligusterhäck. Nätet skyddar roten under hela planteringen och när du tampar jorden efter planteringen. Jutenätet är 100% organiskt och bryts ned efter planteringen.

Kom ihåg att vända ligusterplantorna korrekt när du planterar din ligusterhäck. Varje ligusterplanta har två sidor som har klippts och två sidor som inte har klippts. Vänd de två otrimmade sidorna mot varandra så att de utstickande grenarna kan flätas samman till en sammanhängande ligusterhäck.

Det är dags att sätta ligusterplantorna i marken. Placera försiktigt ligusterplantorna i planteranden och fyll jord runt rötterna. Se till att växterna står lodrätt och täcker så bra som möjligt för att få en jämn häckyta. Fyll först en tredjedel med jord runt de stabila jordklumparna. Därefter, titta på häcken på avstånd för att kontrollera om växterna står lodrätt och bildar en jämn häckyta. Om toppen ser jämn ut fortsätter du att plantera ligusterplantorna med det valda avståndet. Om din ligusterhäck inte är jämn, justera växterna så att resultatet blir bra och du kan njuta av din ligusterhäck under många år framöver. Följ sedan anvisningarna i avsnittet "Bevattning".

Lars fortæller

Lars förklarar hur man planterar en ligusterhäck

Step 6

Vanding

Om du behöver vattna eller inte beror på när du planterar din ligusterhäck.

Om du planterar ligusterhäcken under vintermånaderna (november - mars) behövs ingen bevattning vid plantering.

Om du däremot planterar ligusterhäcken på våren, sommaren eller hösten är det mycket viktigt att vattna ligusterhäcken ordentligt. När du har placerat ligusterplantorna i planteringen ska gränsen fyllas 1/3 med jord och resten med vatten. När vattnet sjunker fortsätter du att fylla planteringen med jord, som du sedan trampar fast med foten så att ligusterplantorna står stadigt. Avsluta med att vattna igen för att säkerställa att ligusterplantan får tillräckligt med fukt i den nylagda jorden.

Fortsätt med regelbunden bevattning tills häcken är fullt etablerad. Detta är särskilt viktigt under veckorna direkt efter att du har planterat häcken och de efterföljande åren. Detta hjälper till att etablera rötterna och är avgörande för ligusterhäckens tillväxt.

vand 2

Lars visar hur du testar om du har vattnat ligusterhäcken tillräckligt

Step 7

Gödsling

Efter plantering av ligusterhäcken från våren och fram till sen sommar rekommenderar vi att du tillför gödsel för att stärka häckens tillväxt. Följ våra rekommendationer för dosering och frekvens för bästa resultat.

Läs mer om gödsel här: Gödsling av ligusterhäck

lars

Lars berättar om att sköta ligusterhäcken

Step 8

Eventuell stöttning

Som utgångspunkt behöver du inte använda varken stolpar eller plastbelagd tråd när du har köpt din färdiga ligusterhäck från PRIMA FÄRDIG HÄCK. Våra ligusterhäckar levereras med stabila jordklumpar så att de står starkt och stadigt.

Men om du planterar på särskilt vindutsatta platser kan det vara nödvändigt att sätta upp stödpelare vid planteringen. Fäst försiktigt häcken vid pelarna med den plastbelagda tråden för att ge extra stöd tills den är etablerad. Det bästa stödet uppnås genom att placera tråden på cirka 1 meters höjd med 2 meters avstånd mellan pelarna.

När kan man plantera ligusterhäck?

Du kan i princip plantera ligusterhäck året runt, men det finns några säsongsmässiga överväganden att ta hänsyn till.

Vi rekommenderar att plantera en ligusterhäck från vecka 37 till och med vecka 30. Under denna period är marken varm och det är vanligtvis mer nederbörd, vilket hjälper till att etablera rötterna.

Hösten är särskilt fördelaktig eftersom marken fortfarande är varm från sommaren, men lufttemperaturen är svalare vilket minskar avdunstningen och underlättar övergången för växterna. Vid höstplantering har växterna tid att rota sig innan vintern, medan vårplantering ger dem möjlighet att dra nytta av den stigande temperaturen och ökad solbelysning. Att plantera ligusterhäck på vintern är också bra, så länge marken inte är frusen eller mycket våt efter kraftigt regn eller snöväder.

PLANTER PRIMA FÆRDIG HÆK

Undvik att plantera ligusterhäck om vädret inte är lämpligt för plantering

Det är viktigt att undvika att plantera ligusterhäcken om vädret inte är gynnsamt för växttillväxt. Här pratar vi om extrema väderförhållanden som mycket varma sommardagar eller perioder med frost. På sommaren bör du vara mer uppmärksam när du planterar, särskilt om det är varmt väder, eftersom detta kan öka vattenavdunstningen och stressa de nyligen planterade växterna. På vintern kan plantering vara mer riskabelt på grund av lägre jordtemperaturer och frost, samt en lägre aktivitet i växternas rötter.

Om du planerar att plantera ligusterhäck på högsommaren, se till att ge extra omsorg genom riklig vattning.

Liguster Listrum

Det här behöver du för att plantera en ligusterhäck

Innan du börjar plantera din ligusterhäck är det viktigt att ha förberett processen och ha koll på allt inför själva planteringen av växterna i marken. När du väl har fått din färdighäck har du 48 timmar på dig att plantera häcken för att undvika att den torkar ut eller på annat sätt skadas.

Se också till att du har all utrustning för processen.

Det här behöver du för att plantera en ligusterhäck:

PRIMA FÆRDIG HÆK plantes

FAQ
Plantering av ligusterhäck

Hur planterar man ligusterhäck?

Att plantera en ligusterhäck är en relativt enkel process. Vi har skapat en guide som steg för steg guidar dig genom planteringen av en ligusterhäck.

Vad ska jag göra innan jag börjar plantera min ligusterhäck?

Innan planteringen är det viktigt att förbereda processen. Se till att ha all utrustning redo och planera planteringen före leveransen av färdighäcken, eftersom du har 48 timmar på dig att plantera ligusterhäcken från leveranstidpunkten.

Vad behöver jag för att plantera en ligusterhäck?

För att plantera en ligusterhäck behöver du ligusterplantor, en spade, en skovel, ett måttband, gödsel, en trädgårdsslang och droppslang, samt eventuellt häckmull eller jordförbättring.

Hur många liguster per meter?

Hur många liguster du ska plantera per meter beror på dina preferenser när det gäller häckens täthet. Vi rekommenderar att plantera 3 eller 2,5 ligusterhäckar per meter för optimal täthet.

När planterar man ligusterhäck?

Det bästa tidpunkten för att plantera ligusterhäck är vanligtvis på våren eller hösten. Dessa säsonger ger optimala förhållanden för att ligusterhäcken ska etablera sunda rötter. Ligusterhäcken kan planteras från vecka 37 till och med vecka 30.

Undvik extrema väderförhållanden som mycket varma sommardagar eller frostperioder.

Kan jag plantera ligusterhäck på sommaren eller vintern?

Ja, det kan du. Du kan plantera liguster från PRIMA FÆRDIG HÆK året runt, men vi rekommenderar generellt att undvika att plantera ligusterhäck från augusti till mitten av september. Vi rekommenderar inte plantering:

  • Om temperaturen är för hög under en längre tid (över 25 grader).
  • Om marken är frusen eller mycket våt efter kraftigt regn eller snöfall, annars kan du också plantera fint under vintern.