Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

fædighæk liguster terrasse

Vilken typ ligusterhäck ska jag välja?

Det finns olika sorter av ligusterhäckar, var och en med sina egna egenskaper. De tre övergripande kategorierna är Liguster vulgare 'Atros', Liguster vulgare 'Liga' och bredbladig ligsuter/Liguster ovalifolium. Här på sidan kommer vi att gå igenom de olika typerna av ligusterhäckar så att du lättare kan fatta beslut om vilken typ du ska välja.

Den vanliga Liguster (Ligustrum vulgare)

Den vanligaste typen av liguster är Ligustrum vulgare. Denna typ av liguster har två underarter: Ligustrum vulgare 'Atros' och Listrum vulgare 'Liga'.

Dessutom finns det en annan typ kallad Ligustrum ovalifolium.

Hos PRIMA FÄRDIG HÄCK hittar du alla 3 sorterna i sortimentet.

Ligustrum vulgare 'Atros'

Ligustrum vulgare 'Atros' är ett populärt val av häck på grund av sina karakteristiska drag. Den utmärker sig genom att ha mörkare och fylliga blad, vilket ger den en fyllig utseende. Dessutom har 'Atros' en buskig och tät grenstruktur, vilket också bidrar till det fylliga utseendet.

Denna sort av ligusterhäck är känd för att vara vintergrön. Det är en delvis vintergrön häck, vilket innebär att den behåller sina äggformade, gröna blad större delen av vintern. Denna typ av liguster behåller sitt gröna löv längre in på vintern än Liguster 'Liga'. Den tappar löven först i april, vilket ger dig en riktigt fin häck större delen av året.

'Atros' når en imponerande höjd på 3-4 meter och en bredd på 2-3 meter, vilket skapar en robust och buskig häck idealisk för integritet och skärmning. Den trivs i olika miljöer, är lätt att etablera och passar särskilt bra för formklippning. Med en bra tillväxthastighet når 'Atros' snabbt önskad höjd och densitet.

Egenskaper för Liguster ’Atros’

Mörkgröna blad ⋅ Delvis vintergrön ⋅ Motståndskraftig mot vind ⋅ Vinterlöv ⋅ Doftar ⋅ Blommar och bär ⋅ Inte angripen av djur ⋅ Tål sandig jord ⋅ Tål lerjord ⋅ Tål fuktig jord ⋅ Torktålig ⋅ Tål stadsluft ⋅ Tål saltluft ⋅ Tål skugga ⋅ Giftig ⋅ Tål beskärning och formklippning

Liguster Atros blade

Ligustrum vulgare 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' är en mer vinterhärdig och robust häck än Liguster 'Atros', och den är också känd som den mest tåliga typen av liguster. Med en mer upprätt växande grenstruktur och grövre grenar tål Liguster 'Liga' större snötryck jämfört med andra ligustersorter som Liguster 'Atros'.

Denna typ av liguster kännetecknas av sin vackra djupgröna färg. Den är populär i många villakvarter på grund av den täta grenstrukturen som säkerställer grönt skydd och avskildhet direkt efter plantering.

Liguster 'Liga' trivs både i sandig och lerig jord. Den tål också både torka och skugga, den är mycket tolerant mot frost och klarar av att planteras i områden med mycket vind. Nästan oavsett planteringsplats kan denna typ av liguster klara sig bra. Med andra ord är det en mycket enkel häck att lyckas med.

Liguster 'Liga' tappar sina löv i mars/april, och den kan bli cirka 3-4 meter hög och 2-3 meter bred. Den lämpar sig också väl för formklippning..

Liguster 'Liga' är den bästa, mest klimattåliga och friska ligustertypen på marknaden just nu. Så om du letar efter det bästa inom ligusterhäckar är denna typ det självklara valet för dig.

Egenskaper för Liguster 'Liga'

Små, elliptiska blad ⋅ Mörkgrön färg ⋅ Tät grenstruktur ⋅ Behåller sina löv på vintern ⋅ Motståndskraftig mot vind ⋅ Mycket tålig ⋅ Vintergrön ⋅ Doftar ⋅ Blommar och får bär ⋅ Inte angripen av djur ⋅ Tål sandig jordmån ⋅ Tål lerjord ⋅ Tål fuktig jord ⋅ Torktålig ⋅ Tål stadsluft ⋅ Tål saltluft ⋅ Tål skugga ⋅ Giftig ⋅ Tål beskärning och formklippning

Liguster Liga blade

Ligustrum ovalifolium

Liguster ovalifolium har flera karakteristiska drag som skiljer den från andra ligustersorter.

Ligustrum ovalifolium kännetecknas av att vara en bredbladig liguster. Den fungerar mycket bra som häck och tål att både klippas och formas (även formklippas), men den är inte lika robust och tålig som vissa andra ligustersorter. Denna typ är mer känslig och har lägre frosttålighet än sina artfränder.

Trots sina mindre tåliga egenskaper är Ligustrum ovalifolium en vintergrön, vacker och robust häck. De gröna, breda bladen, som når en längd på ca 5-6 cm, ger en tät och mycket vacker häck.

Liguster ovalifolium är särskilt lämplig som häck om du bor i kustnära områden där vinterfrosten inte är lika intensiv.

Liguster ovalifolium tappar sina löv i maj och kan nå en höjd på cirka 3-4 meter med en bredd på 2-3 meter.

Du bör välja denna typ av liguster om du vill ha en ligusterhäck med riktigt vackra, bredbladiga, mörkgröna blad. Med sin förmåga att vara vintergrön får du här en häck som behåller sina gröna blad över vintern.

Egenskaper för Liguster ovalifolium

Ovala och gröna blad ⋅ Bredbladig ⋅ Snabbväxande ⋅ Vindtålig ⋅ Vintergrön ⋅ Doftar ⋅ Blommar och får bär ⋅ Inte angripen av djur ⋅ Tåler sandig jordmån ⋅ Tåler lerjord ⋅ Tåler salt jordmån ⋅ Tåler fuktig jord ⋅ Torktålig ⋅ Tåler stadsluft ⋅ Tåler saltluft ⋅ Tåler skugga ⋅ Tåler beskärning och formklippning

Liguster Ovalifolium blade

Vilken liguster är bäst?

Valet av den bästa ligusterhäcken beror till stor del på personliga preferenser och behov. Varje typ av liguster har sina unika egenskaper och fördelar, så det slutliga valet beror på dina preferenser och de specifika förhållandena i din trädgård.

Oavsett vilken typ av liguster du väljer kan du hitta ett brett utbud hos PRIMA FÄRDIG HÄCK. Vi är också redo att hjälpa dig att välja vilken typ av liguster som passar dig bäst. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor om de olika typerna av liguster eller om du behöver allmän vägledning för att välja den bästa ligusterhäcken för din trädgård.

Jämförelse

01 'Atros'

 • Fylligt utseende
 • Mörka och breda blad
 • Buskigt och tätt grenverk
 • Vintergrön / delvis ständigt grön
 • Trivs i flera olika miljöer

02 'Liga'

 • Den mest tåliga ligustern
 • Vacker, djupgrön färg
 • Upprätt växtsätt, tätt grenverk
 • Trivs nästan överallt
 • Lätt att lyckas med

03 Ovalifolium

 • Vackra, breda blad
 • Vintergrön
 • Snabbväxande
 • Tätt och elegant häck
 • Tål inte hård frost