Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.8 av 5 stjärnor på Trustpilot

PRIMA FÆRDIG HÆK liguster liga 180

Flyttning av ligusterhäck

Att flytta en ligusterhäck kan vara en utmanande, men absolut möjlig uppgift om det görs korrekt. Vi guidar dig igenom hur du kan flytta eller ta bort en ligusterhäck.

Kan man flytta en ligusterhäck?

Det är möjligt att flytta en ligusterhäck. Flytningen kommer dock alltid att stressa häcken. Grad av stress beror på vilken årstid man väljer att flytta och omplacera ligusterhäcken på, samt hur länge den har stått på sin nuvarande plats. Om ligusterhäcken har stått på samma plats i 5-6 år eller mer kan det vara en osäker affär.

Om du ändå har anledning att flytta häcken, kommer här en guide till hur du gör:

Kan man flytta en ligusterhäck?

Förberedelse: När du vill flytta din ligusterhäck börjar du med att vattna häcken ordentligt.

Tidpunkt: Den bästa tiden att flytta en ligusterhäck är vanligtvis på hösten eller tidigt på våren. Du kan dock också flytta en ligusterhäck vid andra tider på året.

Gräv upp växten: När du väljer att gräva upp ligusterhäcken, se till att få med en rejäl jordklump. Stick ned runt plantan cirka 20 cm från basen på ett djup av minst 30 cm. Var försiktig så att du behåller så många rötter som möjligt.

Flyttning: Lyft upp de lösa ligusterhäckplantorna med en spade och flytta dem till den nya önskade platsen. Se till att plantera häcken i samma djup som tidigare.

Vattning och skötsel: Efter att du har flyttat och omplanterat ligusterhäcken är det viktigt att se till att vattna den ordentligt. Se till att vattna häcken direkt efter flytten för att hjälpa till att etablera rötterna. Fortsätt sedan med att vattna regelbundet de första åren efter flytningen av häcken.

Kom ihåg, ju bättre du kan bevara rötterna under processen, desto större är chansen för att häcken kommer att trivas på den nya platsen.

Flytning af en LIGUSTRUM VULGARE LIGA

Så här tar du bort en ligusterhäck helt

Om du vill ta bort ligusterhäcken helt och inte planerar att återplantera den någon annanstans behöver du inte tänka på att bevara rötterna.

Om jorden är torr när du ska ta bort din ligusterhäck är det en bra idé att vattna ordentligt runt häcken för att mjuka upp jorden. Detta gör det mycket lättare att ordentligt gräva upp häcken.

I princip kan du bara gräva runt ligusterhäckens rötter. Gräv så djupt som möjligt för att lossa jorden runt rötterna och försök sedan att dra upp häckplantorna. Om rötterna är kraftigt förbundna och inte kommer lätt upp kan du använda en yxa eller en beskärningssax för att skära igenom de tjocka rötterna.

Om din häck är stor och tät kan det vara fördelaktigt att beskära den innan du börjar gräva upp den. Beskär ligusterhäcken ner till marken för att göra det lättare att arbeta med rötterna. Börja sedan gräva runt basen av varje planta, dra upp rötterna och fortsätt att gräva tills alla rötter har tagits bort.

Till sist är det bara att avyttra häckmaterialet.

Om du inte själv vill gräva upp ligusterhäcken kan du anlita en trädgårdsmästare.

færdighæk plantes

FAQ:
Flyttning av ligusterhäck

Kan man ta bort en ligusterhäck?

Ja, det går bra att ta bort en ligusterhäck. Om du inte planerar att återplantera den behöver du inte bevara rötterna.

Kan man flytta en ligusterhäck?

Ja, du kan flytta en ligusterhäck. Flytten kommer dock alltid att stressa häcken. Grad av stress beror på vilken årstid man väljer att flytta och omplantera ligusterhäcken på, samt hur länge den har stått på sin nuvarande plats.

Hur tar jag bort en ligusterhäck?

När du vill ta bort en ligusterhäck kan du i princip bara gräva runt ligusterhäckens rötter. Gräv så djupt som möjligt för att lossa jorden runt rötterna och försök sedan att dra upp häckplantorna. Om rötterna är kraftigt förbundna och inte kommer lätt upp kan du använda en yxa eller en beskärningssax för att skära igenom de tjocka rötterna.

Om din häck är stor och tät kan det vara fördelaktigt att beskära den innan du börjar gräva upp den.

Hur flyttar man en ligusterhäck?

När du vill flytta din ligusterhäck bör du först vattna häcken ordentligt. Stick ned runt plantan cirka 20 cm från basen i en djup av minst 30 cm. Dra försiktigt upp plantorna med en kratta eller spade och flytta dem till den nya önskade platsen. Var försiktig när du flyttar ligusterhäcken så att du bevarar så många rötter som möjligt och se till att få med en stor rotklump.

Kom ihåg att ju bättre du kan bevara rötterna under processen, desto större är chansen att häcken kommer att trivas på den nya platsen.

Hur gräver man upp en ligusterhäck?

För att gräva upp en ligusterhäck ska du sticka ned runt plantan, cirka 20 cm från basen i en djup av minst 30 cm. Bevara så många rötter som möjligt under processen.

När är det bästa tidpunkten att flytta en ligusterhäck?

Den bästa tiden att flytta en ligusterhäck är vanligtvis på hösten eller tidig vår. Dessa perioder skapar minst stress och ger häcken bättre chanser att etablera sig igen.