Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

Ligusterhæk

Hur snabbt växer en ligusterhäck?

Ligusterhäckar är kända för sin måttligt snabba tillväxt, vilket snabbt ger önskad avskärmning. Läs mer om tillväxten av en ligusterhäck nedan.

Tillväxt av ligusterhäck

Det första året hos dig växer en ligusterhäck cirka 10 cm i höjd (samtidigt som den använder energi för att etablera sig), varpå tillväxten ökar till cirka 20 cm per år.

Ligusterhäcken är populär på grund av sin imponerande tillväxthastighet, vilket snabbt ger det önskade avskärmningsskyddet. Den kan nå en höjd mellan 3-4 meter och en bredd på 2-3 meter om den får växa fritt. Men när du sköter och klipper häcken kan du enkelt hålla den bredd och höjd du önskar.

Om du köper en ligusterhäck från oss som är 125 cm hög, kommer det att ta 3-4 år att nå en höjd på 180 cm. Hur snabbt det går att få en hög och tät häck beror naturligtvis på den storlek du väljer vid köpet av din färdiga ligusterhäck. Täthet och fyllighet är densamma oavsett vilken höjd du köper, till exempel har en häck på 125 cm samma fyllighet och täthet som en ligusterhäck på 180 cm.

Skapa optimala tillväxtförhållanden för din ligusterhäck

För att uppnå snabb tillväxt är det avgörande att skapa optimala tillväxtförhållanden för din ligusterhäck. Häcken trivs bäst och växer mest effektivt när den är planterad i en mullrik och fuktig jord. Den idealiska jorden för ligusterhäcken är mörkbrun, smulig och innehåller en välbalanserad kombination av sand, ler och humus. Användningen av denna typ av jord kommer att ge de bästa tillväxtförhållandena för häcken.

Om din jord inte är optimal kommer inte tillväxtförhållandena för din ligusterhäck att vara optimala heller. Det är därför avgörande att säkerställa rätt jordförhållanden om du vill maximera häckens tillväxtpotential.

Observera att ligusterhäckar trivs bäst i områden med fullt solljus eller lätt skugga. Häckens placering har alltså också en betydelse för tillväxten av ligusterhäcken.

Boosta tillväxten i din ligusterhäck

Tillväxt handlar inte bara om höjd och bredd. Tillväxt handlar också om tätighet. Och du är troligtvis också intresserad av att veta hur man får en tät ligusterhäck.

För att främja en hälsosam tillväxt och uppnå önskad tätighet är det viktigt att ge häcken lämplig vård, inklusive regelbunden beskärning av ligusterhäcken och tillräcklig bevattning. När du beskär häcken på en plats, skjuter den upp två nya skott från samma ställe. Beskärningen bidrar således till att stärka grenarnas tätitet och skapar en tätare tillväxt för ligusterhäcken. Bevattningen är också viktig för att säkerställa att näringsämnen från jorden överförs till växterna.

Du kan alltså bidra till att boosta tillväxten i din ligusterhäck genom att vårda den ordentligt.

PRIMA FÆRDIG HÆK liguster liga 180