Klippning av ligusterhäck: Allt du behöver veta
Klippning hjälper naturligtvis till att behålla önskad form, men den främjar också tätare tillväxt och förhindrar att häcken blir för bred eller för hög. Dessutom hjälper klippningen till att ge en hälsosam häck utan döda eller sjuka grenar.
Men hur och när ska du klippa ligusterhäcken? Läs vår guide och få svar på alla dina frågor.
När ska man klippa ligusterhäck?
I princip kan du klippa häcken så ofta du vill, så att den alltid ser vass ut. Men om du inte vill klippa din ligusterhäck oftare än nödvändigt är det tillräckligt att göra det 1-2 gånger om året.
- 1 gång om året: Om du vill nöja dig med att klippa din häck en gång om året bör du vänta till efter midsommar - dvs. i slutet av juni eller i juli. Vid den tiden har blomningen avtagit och tillväxten går långsammare. Du kommer därför kunna njuta av synen av din nyklippta ligusterhäck under en längre tid.
- 2 gånger om året: Om du klipper häcken två gånger om året kommer din häck se nyklippt ut under en stor del av året. Första klippningen av ligusterhäcken bör ske runt midsommar, när skotten fortfarande är mjuka och lätta att klippa. Andra klippningen av häcken sker under vintern, när tillväxtperioden är i viloläge. Med den sena klippningen kommer din ligusterhäck se vass ut när vårens tillväxt börjar.
Hos PRIMA FÄRDIG HÄCK rekommenderar vi att du klipper din ligusterhäck 2 gånger om året - en gång i slutet av juni och igen på vintern (ungefär november-mars). Ligusterhäcken är en snabbväxande växt, så det är bäst att klippa den 2 gånger om året. Genom att klippa din ligusterhäck under vinterperioden istället för sensommaren undviker du att din häck sätter nya skott innan vintern och använder de större knopparna i bladens hörn för detta. Vi tror att en klippning under vilotiden leder till kraftigare skott på våren, och du kommer få en häck som slår ut vackert.
Så här klipper du din ligusterhäck
En ligusterhäck kan klippas efter dina egna speciella önskemål, så du behöver inte vara nervös för att göra något fel. När du börjar klippa din ligusterhäck, bör du alltid börja nedifrån och arbeta dig uppåt, samtidigt som du håller en jämn höjd och vinkel. Detta skapar inte bara en symmetrisk form, utan gör också klippningen mer effektiv. För att få en häck som är så sund och vacker som möjligt bör ligusterhäcken klippas bredare vid basen än vid toppen. Detta säkerställer tillräckligt med ljus till den nedre delen av häcken så att den förblir lika vackert grön som resten av häcken. Dessutom hjälper det till att förhindra att snön lägger sig tungt på toppen och gör häcken sned. Vi rekommenderar att du klipper din ligusterhäck till en höjd av 1,8 meter. Klipp gärna ligusterhäcken så att den är 60-70 cm bred vid basen och 40 cm bred vid toppen. Det ger en riktigt fin form. För dem som har svårt att klippa rakt kan det vara användbart att använda en snör som riktmärke.
Om du inte är ute efter att ändra formen på din ligusterhäck rekommenderas det generellt att försöka klippa efter häckens naturliga form för att bevara strukturen. Om du vill ändra formen rekommenderar vi att du gör en gradvis formklippning, eftersom det är skonsammare och friskare för häcken på lång sikt. Om du klipper ligusterhäcken för tunn kan de återstående stamgrenarna ha för lite styrka för att stå kvar ensamma. För att undvika att häcken blir för genomskinlig kan du klippa ena sidan av häcken det ena året och den andra sidan nästa år.
När du klipper din ligusterhäck är det en bra idé att ta bort döda eller sjuka grenar. Detta bidrar inte bara till att förhindra att sjukdomar sprids, utan hjälper också till att stimulera ny tillväxt och hålla din häck sund och frodig så att du har en vacker ligusterhäck i många år framöver. Detta kräver dock inte extra uppmärksamhet från din sida - särskilt inte om du har köpt din ligusterhäck från oss. Så länge du klipper din ligusterhäck 1-2 gånger om året är det tillräckligt med vård för att hålla häcken sund.
Klippning av ny ligusterhäck
Många frågar sig själva: Får jag klippa en nyplanterad ligusterhäck?
Svaret är enkelt: Ja, du får gärna klippa en nyplanterad ligusterhäck. Men när du köper en ligusterhäck från PRIMA FÄRDIG HÄCK® behövs inte mycket klippning. Vi har redan gjort förarbetet så att du bara behöver trimma den för att säkerställa en enhetlig utseende efter planteringen.
Om du vill att häcken ska växa högre än den planterats för är det helt möjligt. Du låter helt enkelt häcken växa och anpassar sedan toppen varje vinter genom att klippa ner de högsta nya grenarna så att ligusterhäcken får en jämn yta. Detta gör du varje år tills din nya ligusterhäck har nått önskad höjd.
Detta tillvägagångssätt säkerställer att den nyplanterade ligusterhäcken utvecklas starkt och hälsosamt samtidigt som den får önskad form och höjd över tiden. Genom att vara tålmodig och uppmärksam på häckens naturliga tillväxt kommer du kunna njuta av en välansad och frodig ligusterhäck i framtiden.
En klippning är inte bara en klippning
Klippningen av ligusterhäcken kan verka som en uppgift som bara handlar om att behålla formen på häcken. Och även om det självklart är en del av syftet, finns det också många andra fördelar med att regelbundet klippa ligusterhäcken.
01 1. Främjar täthet
Klippningen av ligusterhäcken bidrar till att skapa en tätare tillväxt. När du klipper häcken stimuleras den att producera nya skott och grenar, vilket resulterar i en fylligare och mer kompakt häck. När du klipper en ligusterhäck på ett ställe skjuter den upp två nya skott från den platsen du klippt. Det innebär att klippningen av häcken hjälper till att stärka tätheten på grenarna.
02 2. Sund, jämn tillväxt
Regelbunden klippning hjälper till att ta bort döda eller sjuka grenar, vilket främjar en sund tillväxt. Detta minskar risken för sjukdomar och skadedjur samt bidrar till en hälsosam häck som håller i många år. Samtidigt förhindrar regelbunden klippning att ligusterhäcken blir för bred eller för hög, vilket bidrar till en fin och jämn tillväxt.
03 3. Ljusinsläpp
Klippning av ligusterhäcken öppnar upp för bättre ljusgenomträngning. När hela häcken får tillräckligt med solljus bidrar det till en mer enhetlig och robust tillväxt. Den förbättrade ljusgenomträngningen stärker häckens allmänna välmående.
FAQ:
Klippning av ligusterhäck
När är det bäst att klippa ligusterhäck?
Det är optimalt att klippa din ligusterhäck 1-2 gånger om året.
Om du vill klippa den en gång rekommenderar vi att du väntar till efter Midsommar. Om du väljer att klippa häcken 2 gånger om året rekommenderar vi att du gör det FÖRE Midsommar och igen under vinterperioden.
Hur ofta bör jag klippa min ligusterhäck?
Det är optimalt att klippa din ligusterhäck 1-2 gånger om året.
Vi rekommenderar att du klipper din ligusterhäck 2 gånger om året - en gång i slutet av juni och igen på vintern (cirka november till mars).
Kan man klippa liguster på vintern?
Ja, du kan klippa liguster på vintern.
Genom att välja att klippa häcken under vinterperioden istället för på sensommaren undviker du att din häck utvecklar nya skott innan vintern och använder de större knopparna i bladhörnen för detta ändamål. Vi är övertygade om att en klippning under viloperioden resulterar i kraftigare skott på våren, så du får en häck som blommar vackert.
Får man klippa en ny ligusterhäck?
Ja, du får gärna klippa en ny ligusterhäck. Men när du köper en ligusterhäck från PRIMA FÄRDIG HÄCK® behövs inte mycket klippning. Vi har redan gjort förarbetet så att du bara behöver trimma den för att säkerställa en enhetlig utseende efter planteringen.
Om du vill att häcken ska växa högre än den planterats för är det helt möjligt. Du låter helt enkelt häcken växa och anpassar sedan toppen varje vinter genom att klippa ner de högsta nya grenarna så att ligusterhäcken får en jämn yta. Detta gör du varje år tills din nya ligusterhäck har nått den önskade höjden.
Varför är det viktigt att klippa ligusterhäcken regelbundet?
Klippning av ligusterhäcken är viktigt för att behålla önskad form, främja tätare tillväxt, ta bort döda grenar och förbättra ljusgenomträngningen, vilket resulterar i en sund och välansad häck.
Relaterade artiklar
Ligusterblad
Liguster är en klassisk häckväxt som är känd för sin täta tillväxt och gröna blad. Läs mer om kännetecken för ligusterblad.
Plantering av ligusterhäck
Läs vår guide och få en steg-för-steg-guide om hur du planterar din ligusterhäck och få svar på när den bästa tiden att plantera är.
Sjukdom hos liguster: Ligusterbladfläck
Ligusterbladfläck är en helt normal och ganska ofarlig sjukdom i ligusterhäckar. Läs här vad du kan förvänta dig och vad du måste göra.
Skötsel av ny ligusterhäck
Ta reda på hur du får ut det mesta av din ligusterhäck med rätt skötsel och underhåll.
Vilken typ av ligusterhäck ska jag välja?
Vi ser över de olika typerna av ligusterhäckar så att du lättare kan välja vilken typ du ska ha.
Beskärning av ligusterhäck
I den här guiden ger vi dig tips för optimal beskärning av din ligusterhäck så att den förblir sund och vacker i många år.
Blommor och bär på ligusterhäcken
När blommar ligusterhäcken? Är ligusterbär giftiga? Allt detta och mycket mer, svarar vi i den här artikeln.
Byte av gammal till ny ligusterhäck
Ska du plantera liguster på samma plats som en tidigare ligusterhäck? Så här byter du ut din gamla ligusterhäck mot en ny för att säkerställa optimal tillväxt.
Flyttning av ligusterhäck
Att flytta en ligusterhäck kan vara en utmanande uppgift. Vi guidar dig igenom hur du kan flytta eller ta bort en ligusterhäck.
Gödsling av ligusterhäck
Läs den här guiden och lär dig mer om hur du gödslar din ligusterhäck korrekt och ger häcken de bästa växtförhållandena.