Sjukdom i liguster: Ligusterbladfläck
Ligusterbladfläck är en helt normal och ganska ofarlig sjukdom i ligusterhäckar. Läs här vad du kan förvänta dig och vad du ska göra om du upplever det i din ligusterhäck.
Bladfläckssjukdom är en vanlig sjukdom i ligusterhäcken
Ligusterbladfläck orsakas av en svamp som framför allt angriper i fuktigt väder. Svampen visar sig genom att göra svarta fläckar på bladen. Svampen kan angripa de flesta ligustersorter och det är en helt vanlig sjukdom i ligusterhäckar.
Bladfläckssvamp i liguster är jämförbar med och lika vanligt som det faktum att människor blir förkylda när förhållandena är rätt. - så du behöver inte vara nervös – det är ett tillfälligt tillstånd och det går över igen. Växterna ser mer avklädda ut, men det är inte ett bestående tillstånd. Läs här och få reda på varför det är en helt normal sjukdom i liguster.
Det är en helt normal företeelse att liguster angrips av bladfläckssjukdom. Speciellt ett vått och fuktigt klimat skapar gynnsamma förhållanden för svampens spridning.
Svampen är kosmetiskt irriterande, men angreppet är varken farligt eller livshotande för växten. Vi hoppas att vi med denna information gör fenomenet lite lättare att förhålla sig till.
Hur länge fortsätter svampangreppet?
Under hela året – och för att minimera utvecklingen av sjukdomen året efter är det fördelaktigt att ta bort det nedfallna lövet.
Kommer det också att finnas svamp i den nya löv på häcken?
Bladsjukan kan alltid angripa och sprida sig om förhållandena är rätt. Smittan kan komma både från lokala häckar och från nya växter. En ligusterhäck, oavsett om den är ung eller gammal, omges av ligustersvampsporer i luften. Dessa angriper när förhållandena är rätt. En kombination av värme och hög luftfuktighet är idealisk för svampen, och det är just den vädermässiga situationen vi upplever i Danmark just nu. För att minimera svamptrycket och minska spridningen av sjukdomen i ligusterhäcken är det alltid bra att se till att löven snabbt bryts ner i marken eller samlas upp och komposteras när de faller från häcken.
Kan svampen smitta din eventuellt friska ligusterhäck om du får en häck med svamp härifrån?
Det beror på förhållandena - inklusive luftfuktigheten och vädret. Ja, sjukdomen från ligusterhäcken kan smitta, men om den etablerade häcken är i god kondition (god tillväxt och väl gödslad) är chansen mindre att den kommer att påverkas av svampen. I de flesta ligusterhäckar som finns i trädgårdarna i Danmark finns det en viss grad av bladsjukdom. Därmed finns smittsporerna redan närvarande. Om inte ligusterhäckarna i grannskapet är angripna och smittade av sjukdomen beror det på att förhållandena inte gynnar svampens välbefinnande.
Hur mycket ska man klippa sin häck tillbaka enligt våra rekommendationer?
När du får din nya ligusterhäck från oss behöver du naturligtvis inte klippa tillbaka den, vilket många gröna artiklar annars ofta rekommenderar vid allmän häkrådgivning angående ligustersvamp och sjukdomar i ligusterhäcken.
För äldre häckar generellt sett kommer det att bero på åldern - skriv gärna till oss med specifika frågor om detta på [email protected]
Om det däremot är en färdighäck som du köpte här för 2-5 år sedan rekommenderar vi att du klipper den med samma klippbredd som vid mottagandet, så att häcken är ungefär 35 cm bred. Äldre häckar som har blivit breda 60-100 cm breda kan klippas ner till cirka 40 cm.
När på året bör man generellt sett klippa sin ligusterhäck tillbaka vid svampangrepp?
Det bör du göra på våren, innan häcken börjar grönska igen med nya friska blad.
När förväntar vi oss att vår produktion är fri från detta stora angrepp och återgår till normala förhållanden?
Förhoppningsvis nästa sommar, precis som du troligtvis också kommer att uppleva i din trädgård. Proceduren är att vi tar bort allt löv från produktionen under vintern och därmed tar bort (pacifierar) sjukdomen/svampen i området. På så sätt kommer det nya lövet inte att bli infekterat. Efter lövsprickningen är vi således på andra sidan svampangreppet i vår produktion.
För övrigt gläder vi oss åt att det pågår mycket arbete med försök avseende biologiska bladgödningsmedel, som kan stabilisera ligusterhäckar och göra dem mer motståndskraftiga mot olika sjukdomar i ligusterhäckar, inklusive ligusterbladpletsyge. För närvarande har sådana medel kunnat hålla rosor fina och fria från svampar. Medlen kommer att kunna köpas och användas både professionellt och privat. Vi ingick i en försöksserie redan sommaren 2018.
Angriper bladsvamp alla våra liguster?
Bredbladig liguster ovalifolium angrips generellt sett mycket lite, men man bör vara mycket uppmärksam på den med tanke på det allmänna klimatet, eftersom den inte tål mycket låga frostgrader. Det finns alltså en minimal risk att även denna typ av liguster utvecklar en sjukdom.
Läs om andra sjukdomar i ligusterhäckar
Bladpletsyge är bara en sjukdom i ligusterhäckar, men den kan också angripas av andra. Vi har gjort en översikt över de typiska sjukdomarna för en ligusterhäck. Här kan du läsa mer om bland annat larver i ligusterhäckar och bladlöss i ligusterhäckar.
Relaterede artikler
Plantering av ligusterhäck
Läs vår guide och få en steg-för-steg-guide om hur du planterar din ligusterhäck och få svar på när det är bäst att plantera.
Skötsel av ny ligusterhäck
Ta reda på hur du får ut det mesta av din ligusterhäck med rätt skötsel och underhåll.
Vilken typ av ligusterhäck ska jag välja?
Vi ser över de olika typerna av ligusterhäckar så att du lättare kan välja vilken typ du har.
Beskärning av ligusterhäck
I den här guiden ger vi dig tips för optimal beskärning av din ligusterhäck så att den förblir frisk och vacker i många år.
Blommor och bär på ligusterhäcken
När blommar ligusterhäcken? Är ligusterbär giftiga? Allt detta och mycket mer svarar vi i den här artikeln.
Flyttning av ligusterhäck
Att flytta en ligusterhäck kan vara en utmanande uppgift. Vi guidar dig igenom hur du kan flytta eller ta bort en ligusterhäck.
Gödsling av ligusterhäck
Läs den här guiden och lär dig mer om hur du gödslar din ligusterhäck korrekt och ger häcken de bästa växtförhållandena.
Hur snabbt växer en ligusterhäck?
Ligusterhäckar är kända för sin måttligt snabba tillväxt, som snabbt ger avskärmning. Läs mer om tillväxten av en ligusterhäck.