Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

Avnbøghæk

Klippning av bokhäck: När och hur gör man det?

Klippning är avgörande för att få en snygg och tät bokhäck.

Men när ska man klippa sin bokhäck? Och hur gör man det?
Läs vår guide och bli förberedd för uppgiften.

Klippning av bokhäcken

Den självklara anledningen till att klippa bokhäcken är för att få en fin form. Men det finns också många andra fördelar med att klippa din bokhäck regelbundet.

Klippning av bokhäcken hjälper till att behålla dess tät och kraftig tillväxt, vilket säkerställer att häcken förblir fyllig och sund. Genom att ta bort överflödiga grenar och stimulera tillväxten av nya, uppnår bokhäcken en vacker utveckling. Genom att ta bort gamla och svaga grenar skapas utrymme för nya, friska grenar.

När ska man klippa bokhäck?

En bokhäck är väldigt lättskött, även när det kommer till klippning. Du kan bara klippa häcken en gång om året om det är det du vill. Det mest optimala är att klippa en bokhäck 1-2 gånger om året.

1 gång om året: Om du bara klipper häcken en gång om året bör du vänta till sensommaren. Vid den tiden är tillväxten begränsad. Du slipper därför att häcken sätter ut många nya skott, så du måste klippa den igen innan vintern.

2 gånger om året: Om du väljer att klippa häcken två gånger om året ska den första klippningen göras i början av juni. Den andra klippningen ska utföras under vinterperioden, när tillväxten går i dvala (november - mars). Med den sena klippningen av bokhäcken kommer din häck att vara redo för tillväxtsäsongen på våren.

Om du föredrar att klippa häcken en eller två gånger om året är helt upp till dig. Men genom att klippa två gånger kan du uppnå en kraftigare täthet i häcken. Hos PRIMA FÄRDIG HÄCK rekommenderar vi att du klipper bokhäcken två gånger om året - en gång i början av juni och igen på vintern (november – mitten av april). Detta ger dig en tät och välskött bokhäck.

Bøg - fagus sylvatica

Så här klipper du en bokhäck

01 1. Form

När du börjar klippa själva bokhäcken bör du forma häcken så att den blir något bredare i botten. Tänk på en pyramidform och klipp till exempel en bredd på 40 cm upptill och en bredd på 60-70 cm i botten. Detta skapar inte bara en stabil struktur, utan säkerställer också att solljuset når de nedre grenarna, så att hela häcken förblir frisk och grön.

02 2. Sidorna

Börja klippningen av bokhäcken genom att klippa sidorna i en jämn och rak vinkel, börja nedtill och arbeta dig uppåt. För att säkerställa en snygg och symmetrisk form, kan du överväga att använda en snöre som riktlinje om du har svårt att klippa rakt. Trimma försiktigt och gradvis för att undvika att ta bort för mycket åt gången. Ta regelbundna pauser för att ta ett steg tillbaka och utvärdera resultatet och se till att häcken har önskad form. Om det finns grenar som sticker ut och stör formen på häcken, klipp dem nära huvudgrenen för det snyggaste resultatet.

03 3. Toppen

En viktig detalj vid klippning av bokhäckar är att bevara den genomgående stammen genom att behålla en kontinuerlig topp. Ta bort överflödiga grenar försiktigt och gradvis för att undvika att ta bort för mycket på en gång. Följ bokhäckens naturliga form när du klipper toppen. Undvik skarpa vinklar eller skador på huvudgrenarna eftersom detta kan påverka häckens tillväxt och utseende. När du närmar dig önskad höjd, ta ett steg tillbaka och utvärdera resultatet av din nyklippta bokhäck.

Klippning av bokhäck på vintern

Du kanske har hört att du inte bör klippa en bokhäck på vintern, men det är inte helt korrekt. Faktum är att vi rekommenderar att göra den andra klippningen under vinterperioden, medan tillväxten är i viloläge (vanligtvis mellan november och mars).

När du klipper din bokhäck under vinterperioden i stället för sensommaren förhindrar du att din häck sätter nya skott innan vintern. Med den sena klippningen av bokhäcken på vintern säkerställer du att häcken är redo för växtsäsongen på våren.

Det är dock värt att notera att du inte bör klippa häcken i frostväder. Välj en dag med måttligt väder, där temperaturen inte är för låg och det inte finns risk för hård frost.

Avnbøg Vinter Premium

Klippning av nyplanterad bokhäck

Du har precis planterat en färdig bokhäck, men hur är det med klippningen? Behöver du klippa din nyplanterade bokhäck?

När du köper en färdig bokhäck av oss är det en bra idé att ge den en liten trimning i toppen och på sidorna så att den får en snygg yta utan spretande grenar. Häcken har klippts innan leverans, så du behöver inte oroa dig för det. Klipp lätt och undvik att ta bort för mycket av häcken. Klippningen hjälper till att främja tätheten i bokhäcken, stärka grenarna och se till att häcken utvecklas till önskad form.
Du har även möjlighet att beställa en bok med topp, vilket gör att den inte är klippt i toppen men bara i sidorna.

När det gäller att klippa toppen av din nyplanterade bokhäck, beväpna dig med tålamod. Det är bra att vänta med att klippa bokhäckens topp tills den har nått önskad höjd, så att du slipper klippa den genomgående stammen. Genom att ha tålamod med höjdklippningen säkerställer du att bokhäcken uppnår önskad struktur över tid.

Bøg færdighæk PRIMA FÆRDIGHÆK

FAQ:
Klippning av bokhäck

När ska man klippa bokhäck?

En bokhäck kräver minimalt underhåll och bör klippas 1-2 gånger om året.

Om du vill klippa häcken en gång ska du göra det på sensommaren. Om du däremot vill klippa din bokhäck 2 gånger, ska du klippa första gången i början av juni och sedan igen under vinterperioden (november – mars).

Varför är klippning viktig för min bokhäck?

Klippning är nyckeln till att uppnå en fin form och främja en tät och sund tillväxt. Det stärker grenarna och skapar plats för nya, friska skott.

Kan man klippa bokhäck i april?

Ja, det är möjligt att klippa en bokhäck i april. April markerar början av tillväxtsäsongen, och klippning vid denna tidpunkt kan vara fördelaktig för att forma häcken och främja dess täthet. Var dock försiktig med att undvika för intensiv klippning eftersom häcken fortfarande växer. Att trimma de yttre delarna och forma häcken är dock normalt acceptabelt.

Vår allmänna rekommendation är att utföra den första klippningen av bokhäcken i början av juni före midsommar.

Hur ofta ska man klippa en bokhäck?

Vi rekommenderar att du klipper din bokhäck 2 gånger om året - en gång i juni och sedan igen under vinterperioden (från november till mars). Det ger en tät och väl underhållen bokhäck.

Kan man klippa bokhäck på vintern?

Ja, du kan absolut klippa bokhäck på vintern när tillväxten är i vila. Detta förbereder bokhäcken inför vårens tillväxtsäsong. Undvik dock att klippa i frostväder och välj en dag med måttligt väder utan risk för hård frost.

Ska man klippa en nyplanterad bokhäck?

En nyplanterad färdig bokhäck ska bara studsas lätt. Häcken är redan klippt före leverans, så du behöver inte oroa dig för det. Klipp lätt för att främja bokhäckens täthet, stärka grenarna och säkerställa att häcken utvecklas i önskad form. Undvik dock att klippa toppen tills häcken har nått önskad höjd för att undvika att klippa den genomgående stammen.

Om man vill ha bokhäcken högre och tätare, hur ska den då klippas?

Du har möjlighet att beställa bok med topp, där toppen inte är klippt härifrån. Fokusera på att klippa sidorna, och undvik att klippa den genomgående stammen tills bokhäcken har nått önskad höjd.