Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.6 av 5 stjärnor på Trustpilot

Gödsling av bokhäck

Att ha en sund och välskött bokhäck kräver att du är uppmärksam på näringen i häcken och ger den regelbunden gödsling. I denna guide kan du lära dig mer om hur och när du bör gödsla din bokhäck.

Så här gödslar du bokhäcken

Att gödsla en bokhäck hjälper till att hålla växten frodig och skapar en sund tillväxt genom att tillföra näringsämnen till växten. När en bokhäck ska etablera sig behöver den särskilt näring. Därför behöver häcken också särskilt gödsel under de första 2-3 åren. Gödseln tillför viktiga näringsämnen som hjälper till att stärka växtens tillväxt och hälsa.

Det kan också vara fördelaktigt att fortsätta gödslingen under de följande åren för att ytterligare stärka häcken. Eller om din bokhäck visar tydliga tecken på näringsbrist, som gulnande blad, långsam tillväxt eller tendens till sjukdomar, är det definitivt värt att överväga. Gödslingen hjälper nämligen till att behålla en sund och intensiv grön färg.

Vi rekommenderar att du gödsel en nyplanterad bokhäck två gånger om året: i slutet av april och i slutet av juni.

Själva gödseln är enkel. Sprid gödseln jämnt på marken längs häcken och se till att placera den så nära basen som möjligt. Det är viktigt att fördela gödseln jämnt så att alla delar av häcken får näring. Se till att vattna ner gödseln i marken om du gödslar bokhäcken under en torr period.

Mängden gödsel du behöver för bokhäcken beror på vilken typ av gödsel och jord du har. Vi rekommenderar att du läser tillverkarens anvisningar för korrekt dosering. Kom ihåg att rekommendationerna är baserade på vanlig humusjord. Om du har mycket sandig eller lerhaltig jord kan doseringen skilja sig från de rekommenderade mängderna.

Om du är osäker på din häcks tillstånd och om din bokhäck behöver gödsel är du välkommen att skicka oss en bild på din häck via e-post till [email protected]. Skriv gärna hur du tidigare har gödslat.

Vilken gödning till bokhäck?

För att uppnå en robust och välskött bokhäck är valet av gödning också av betydelse. En korrekt sammansatt gödning kan bidra positivt till häckens välmående och tillväxt. Så vilken gödning ska du välja till bokhäcken? Vårt råd är att använda en gödning speciellt utformad för lövfällande häckar som bok. Se till att välja en gödning med en balanserad sammansättning av näringsämnen. En bra gödning med lämpliga mängder kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) skulle vara idealisk.

Om du väljer att använda en konstgödsel eller en organisk gödning till bokhäcken är helt upp till dig. En fördel med organisk gödning är att den frigör näringsämnena gradvis över tid, vilket minskar risken för att bränna rötterna. Själva processen kan ta lite längre tid än med konstgödsel, men å andra sidan är den mer kontrollerad, och risken för övergödsling minskar. Organisk gödning har dessutom fördelen att den bidrar till jordförbättringen över tid.

Bøkehekk

Gödsel från HORNUM

I PRIMA FÄRDIG HÄCKs sortiment hittar du organisk gödning från HORNUM, som är särskilt lämplig för att vårda din bokhäck. Denna gödning är 100% organisk och innehåller alla nödvändiga näringsämnen för att säkerställa en sund och frodig bokhäck. Med rätt kombination av kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) i en proportion på 6-2-5 NPK ser HORNUM-gödningen till att din häck får en balanserad näring.

Gödningen består av små korn, vilket säkerställer en jämn spridning när den strös längs bokhäcken. Vid användning av HORNUM-gödning rekommenderas att använda cirka 1 dl gödning per meter häck. En hink räcker vanligtvis till 50 meter bokhäck.

FAQ:
Gödsling av bokhäck

När ska man gödsla en bokhäck?

Du bör gödsla din bokhäck under de första 2-3 åren efter plantering för att ge växten extra näring. Du kan också välja att fortsätta gödslingen efter denna period.

Om din bokhäck visar tydliga tecken på näringsbrist är det också en bra idé att använda gödning.

När är det bäst att gödsla en bokhäck?

Den optimala tiden att gödsla din bokhäck är i slutet av april och i slutet av juni. Dessa perioder säkerställer att häcken får nödvändig näring under hela tillväxtsäsongen.

Vilken gödning är bäst för bokhäckar?

För en robust och sund bokhäck rekommenderas en gödning speciellt designad för lövfällande häckar som bok. Välj en gödning med en balanserad sammansättning av kväve (N), fosfor (P) och kalium (K).

Det är helt upp till dig om du väljer att använda konstgödsel eller organisk gödning för din bokhäck.

Ska man gödsla en nysatt bokhäck?

Ja, det är en mycket bra idé att gödsla en nysatt bokhäck under de första 2-3 åren. Gödningen tillför viktiga näringsämnen som hjälper till att stärka växtens tillväxt och hälsa.

Ska man gödsla sin bokhäck varje år?

För att hålla häcken frisk och frodig kan det vara en bra idé att fortsätta gödsla även efter de rekommenderade 2-3 åren.

Hur ofta ska man gödsla en bokhäck?

Vi rekommenderar att du gödslar din bokhäck 2 gånger om året: i slutet av april och i slutet av juni.