Tel. +46 105-835 001

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.4 av 5 stjärnor på Trustpilot

Vanliga frågor

När ska jag klippa min häck? Finns det giftiga bär på min häck? På den här sidan har vi samlat de frågor som vi oftast ställs. Kan du inte få svar på din fråga? Då är du välkommen att kontakta oss.

Plantering

Hur stor ska planteringsdike vara?

Vi rekommenderar att du gräver ett planteringsdike i ca. 40 cm bred och 30 cm. djup. Om jorden är hård och ogenomtränglig, måste jordeni planteringsdiket lossas till ett djup av minst 1 meter för att säkerställa luftväxling och avlopp.

Hur snabbt ska jag plantera efter leverans?

Färdighäcken måste planteras inom 48 timmar efter leverans för att säkerställa att de inte torkar ut eller utsätts för andra fysiska influenser som kan skada växten och påverka etableringen av häck. I våra planterings- och skötselråd kan du se vad vi rekommenderar att du har förberett före leverans av växterna.

Bör nätet runt rotkulan vara kvar under plantering?

Ja, nätet runt häckplantornas rotklump ska sitta kvar när du planterar. Nätet har en särskilt viktig funktion, nämligen att se till att rotnätet skyddas under plantering. Våra nät är 100% organiska och formuleras snabbt efter plantering.

Kan jag använda kompostjord från återvinningsplatsen?

Du bör inte använda kompost från återvinningsställen runt häckplantornas rotklump. Detta beror på att koncentrationen av näringsämnen i kompostjord från återvinningsställen kan bränna rötterna och därmed skada växterna.

Ska jag vattna under plantering om jag planterar på vintern?

Om du planterar under vintermånaderna (november, december, januari, februari och mars) är det inte nödvändigt att vattna vid plantering. Naturligtvis behöver du fortfarande vattna så snart våren meddelar sin ankomst. Du kan läsa våra skötselråd direkt här.

Ska jag klippa häcken så snabbt den planterats?

När du har planterat dina häckplanter är det en bra idé att ansa den lite i toppen och på sidorna så att den får en fin finish utan spretiga grenar.

Skötsel/vård

Är det normalt att häcken växer mindre det första året?

Det är ganska förväntat att häckplantorna kommer att växa mindre det första året när häcken ska etablera sig. Det första året kommer häcken att spendera en del av sin energi på att etablera sig och bli bekväm i sitt nya hem.

Hur mycket ska jag vattna?

Det tar faktiskt mycket vatten, och ofta blir du förvånad över hur mycket de faktiskt behöver för att vattna. En vattning kan kräva 10-12 liter per. växt. Vattning av alfa och omega för att du ska lyckas med dina häckplantor. 95% av skadan vi ser på häckplantorna beror på brist på eller felaktig vattning. Om du är intresserad av att veta mer om bevattning kan du titta på vår YouTube-video där ägaren Lars Strarup ger tips om hur du enkelt kan kontrollera att du har tillräckligt med vatten.

När ska jag börja vattna?

Du bör vattna din häck från cirka 1 april (från lövkällan) till 1 november. Det är viktigt att du ser till att få vattnet rätt. Därför rekommenderar vi alla att göra detta test för att kontrollera att det finns tillräckligt med vattning.

Plantsjukdomar

Växter är precis som vi människor och kan utsättas för sjukdomar – vissa av dem är som en liten förkylning och inget allvarligt, medan andra kan ha större inverkan på växtens tillväxt. Om du är orolig för om dina häckväxter är drabbade av en sjukdom, kontakta oss eller titta på vår sida, där vi skriver om de vanligaste växtsjukdomarna.

Blommor/bär

Det finns blommor/bär på min häck, ska jag ta bort dem?

Om du har köpt en häcktyp som hagtorn, liguster, lagerhägg eller annan häcktyp som blommar eller får bär, bör du ta bort både blommor (vår) och bär (höst) under de första åren efter plantering. Detta för att ge dina häckplanter de bästa förhållandena. När växterna sätter många blommor växer de mindre än normalt, eftersom den energi som används för blomning under optimala förhållanden skulle användas för växt.

Har min häck giftiga bär?

Det finns häcktyper som får giftiga bär om du äter dem. Dessa är häcktyper som idegran, järnek, lagerhägg och liguster. Lyckligtvis är det sällsynt att det slutar med svår förgiftning, men därför bör du naturligtvis vara försiktig. Lyckligtvis är det sällsynt att barn eller vuxna har tid att äta särskilt många av dessa bär eftersom de inte smakar gott. Därför går de flesta förgiftningar lyckligtvis utan problem.

Är olyckan framme kan du ringa Giftlinjen på 010-456 67 00 – de har öppet dygnet runt. Du kan läsa mer om vad Giftinformationscentralen skriver angående symptom och försiktighetsåtgärder just här.